In het fameuze Oma-boek dat ik nu aan het lezen ben, staat ook een fragment uit “I Know Why the Caged Bird Sings” van Maya Angelou en daaruit blijkt dat zij reeds in 1969 (dus lang voor woke) blanken met een kleine letter spelde en Zwarten met een hoofdletter. Ook Negers met een hoofdletter trouwens. Ze spreekt ook over “het blankvolk” alsof het een of andere diersoort betreft. Dat wou ik toch onthouden voor de toekomst en aangezien er blijkbaar op mijn blog nog niks over deze schrijfster stond…

Maya Angelou, eigenlijk Margueritte Johnson (Saint LouisMissouri4 april 1928 – Winston-Salem28 mei 2014), maakte naam met haar eerste roman I know why the caged bird sings, waarin ze haar tumultueuze jeugd beschreef in het gesegregeerde zuiden van Amerika, meer bepaald in Arkansas en, later, in Californië. Deze bestseller werd verfilmd. In haar autobiografische romans laat ze een energieke, avontuurlijke (opgroeiende) Afrikaans-Amerikaanse vrouw zien die nergens voor terugdeinst. In haar jeugd werd ze op achtjarige leeftijd verkracht, en dat onderwerp komt veelvuldig in haar boeken terug. Door wie de verkrachting gebeurde, staat niet op Wikipedia, maar zelfs al was het een blanke dan geeft haar dat nog niet het recht om al het onrecht dat haar is geschied aan alle blanken toe te schrijven. Dat is racisme. Hoe men het ook draait of keert.

Toch sprak ze meermaals bij officiële gelegenheden van de regering van de Verenigde Staten. Bij de inauguratie van president Clinton las ze op zijn verzoek haar gedicht On the Pulse of Morning voor (zie bovenstaande foto uit de William J. Clinton Presidential Library. In juni 1995 droeg ze haar gedicht A brave and startling truth voor bij het jubileum van de 50e verjaardag van de Verenigde Naties. In 2013 vertolkte zij in een video van het United States Department of State namens het Amerikaanse volk het gedicht His day is gone, over het leven van Nelson Mandela.

Haar boek Just give me a cool drink of water ‘fore I die werd genomineerd voor de Pulitzerprijs. Voor het audioboek A song flung up to heaven kreeg ze een Grammy in 2003. Eerder kreeg ze ook in 1993 en 1995 een Grammy. In 1981 werd ze hoogleraar amerikanistiek in Winston-Salem. Ze was betrokken bij de Civil Rights Movement, waar ze samen werkte met Martin Luther King en Malcolm X.

Maya Angelou werd als eerste Afro-Amerikaanse vrouw afgebeeld op een Amerikaanse munt. Op 10 januari 2022 ging een ‘quarter’ met een afbeelding van haar in roulatie. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.