De Franse filmcomponist Francis Lai zou morgen negentig jaar oud worden, maar ik zie nu dat hij reeds op 7 november 2018 is overleden. Ik stel ook vast dat de VRT daar wel degelijk aandacht heeft aan besteed, dat moet ik dus gemist hebben.

Het minste wat je van hem kan zeggen is dat hij het Griekse gezegde “Gnoti seauton” (Ken jezelf) onder de knie heeft. Francis Lai wéét met andere woorden dat hij wel zo wat populaire melodietjes kan schrijven, maar als er echt dramatische muziek dient te worden geschreven, dan valt hij door de mand. Als hij het zelf doet, dan trekt het op niks en als het wél goed klinkt, dan kan je ervan op aan dat hier een goede orchestrator aan het werk was. Hij komt daar trouwens zelf voor uit. “Als ik een groot orkest nodig heb, dan doe ik een beroep op Christian Gaubert,” vertelde hij ooit in een interview. “Als het jazz moet zijn: Ivan Julien en Jean Musy als ik een meer romantische klank wil.
Dus eigenlijk geen kwaad woord over Francis Lai, tenslotte is hij begonnen als accordeonist. Hij heeft zelfs nog Edith Piaf begeleid. Het spreekt dan ook haast vanzelf dat hij later de muziek zou schrijven voor “Edith et Marcel”. Het is trouwens in de entourage van Piaf dat hij Claude Lelouch heeft ontmoet, waardoor hij de filmmuziek is binnengerold. Hij schreef toen immers samen met tekstschrijver Pierre Barouh liedjes voor Piaf en die Barouh speelde op een bepaald moment mee in de film “Une fille et des fusils” van Lelouch. Daaruit volgde dan “Un homme et une femme” en zo was hij vertrokken. Het grote succes van het chabadabada-thema is trouwens te wijten aan Lai’s onkunde om zelf te orchestreren. Op het moment van de opname waren de arrangementen nog niet klaar en Lelouch was zo kwaad dat hij besloot om het dan maar met een beperkt combo van vijf man te doen. Maar dàt is nu precies de charme van dat thema natuurlijk.

Een heel ander publiek sprak Francis Lai dan weer aan met zijn soundtrack voor “Bilitis” van David Hamilton uit 1977, die ik haast elke dag nog speel. Ook de scores van bekende films als “Mayerling” van Terence Young uit 1968, “Emmanuelle 2” van Francis Giacobetti uit 1975 en “Love Story” van Arthur Hiller uit 1971 waren van de hand van Lai.

Lai schreef daarnaast liedjes voor tal van iconische Franse zangers, onder wie Juliette Gréco, Yves Montand (“La bicyclette”), Edith Piaf, Mireille Mathieu, Dalida, Johnny Hallyday, Jacques Dutronc, Charles Aznavour en Patricia Kaas.

Lai nam ook zelf enkele platen op waarop hij zijn eigen nummers vertolkte. In 1974 componeerde hij de kenwijsjes voor de nieuwe zender France 3, waaronder “Les étoiles du cinéma” voor het programma “Le cinéma de minuit”. In 2014 kreeg hij een lifetime achievement award tijdens het gala van de World Soundtrack Awards van Film Fest Gent.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.