35 jaar geleden waren de Simpsons voor het eerst te zien als een korte cartoon tijdens The Tracey Ullman Show. Pas tweeënhalf jaar later kregen ze hun eigen televisieshow. (De eerste aflevering heette heel toepasselijk “Simpsons Roasting on an Open Fire”.)

The Simpsons is een Amerikaanse animatieserie bedacht door Matt Groening. De serie is aan te merken als een sitcom of situation comedy omdat de afleveringen steeds draaien om dezelfde personages. Het is een satire op de (Amerikaanse) samenleving, waarbij vooral het typisch Amerikaanse gezin op de hak wordt genomen. De reeks draait geheel om de familie Simpson, bestaande uit HomerMargeBartLisa en Maggie.

De serie was een vroege hit voor Fox Broadcasting Company en is wereldberoemd. Het televisieprogramma bestaat inmiddels uit 30 seizoenen met in totaal meer dan 600 afleveringen. Daarmee is het een van de langstlopende televisiereeksen ter wereld. Toch wordt er nu aan stoppen gedacht en niet geheel ten onrechte, want de laatste afleveringen die we hier in Vlaanderen te zien kregen (zo’n vijftal jaren oud, denk ik), waren bijlange na niet zo grappig meer als de oorspronkelijke afleveringen. De grappen werden ook steeds “Amerikaanser” en konden niet meer worden begrepen door ons, Europeanen. En natuurlijk kreeg de serie ook te maken met “political correctness”. Zo werd het personage van Apu Nahasapeemapetilon door veel mensen als te stereotiep en racistisch ervaren. De makers van The Simpsons voelden zich genoodzaakt zich in een aflevering door de mond van Lisa Simpson te verantwoorden. De gemoederen bedaarden echter niet en in oktober 2018 zou volgens YouTube-ster Adi Shankar de personage geschrapt worden. De producent ontkende echter. Zo kennen we de Simpsons dan wel weer!

Reeds van in de beginjaren kreeg de serie kritiek te verwerken. Van de figuur Bart Simpson werd beweerd dat hij een slechte invloed op kinderen zou hebben en in de reeks werd ook geregeld de Amerikaanse politiek bekritiseerd, wat bij een deel van de kijkers (zeg maar: het republikeinse deel) niet goed viel. Tijdens een interview in het tijdschrift People (september 1990) verklaarde de Amerikaanse presidentsvrouw Barbara Bush dat The Simpsons “het domste was dat ze ooit gezien had”. De staf schreef, in de gedaante van Marge Simpson, een brief naar mevrouw Bush en vroeg haar om nuancering, waarop de presidentsvrouw een brief terugschreef waarin ze zich verontschuldigde voor haar uitspraken.

In een rede op 27 januari 1992 tijdens The National Religious Broadcasters Convention zei de toenmalige president George Bush dat het Amerikaanse gezin veel meer zou moeten zijn zoals The Waltons en veel minder als de Simpsons. In reactie daarop lieten de makers van de serie Bart Simpson aan het begin van een herhaling van de aflevering “Stark Raving Dad” zeggen: “Hé, wij zijn net als de Waltons! Ook wij bidden voor het einde van de depressie!”.  Eén van de bekendste openingsscènes van The Simpsons is trouwens die van 25 juni 1992, waarin Bart “Potato, not potatoe” op het schoolbord schrijft. Dit was een parodie op een gebeurtenis van tien dagen eerder, waarbij de toenmalige vicepresident Dan Quayle de New Jersey Elementary School bezocht en bij een jonge leerling de spelling van het woord “potato” (aardappel) “corrigeerde” door er foutief “potatoe” van te maken.

In 1994 mochten de leerlingen van een nieuw te bouwen school in Greenwood (South Carolina) zelf de naam ervan kiezen. Ze kozen voor “Springfield Elementary”, de naam van de school die Bart en Lisa Simpson bezoeken. Het schoolbestuur nam deze naam over, zich niet bewust van het verband met de animatieserie. Een groep ouders protesteerde tegen de beslissing over de naam, met als argument dat ze Bart Simpson een slecht voorbeeld voor de jeugd vonden. De ouders eisten dat de naam van de school veranderd zou worden. Het schoolbestuur hield echter voet bij stuk. [Wikipedia]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.