Vandaag viert de Australische songschrijver en producer Michael Chapman (links op de foto) zijn 75ste verjaardag. Alhoewel hij ook soms alleen of met anderen songs afleverde, is hij toch vooral bekend door zijn samenwerking met de twee jaar oudere Engelsman Nicky Chinn (rechts). Samen leverden zij vooral in de jaren zeventig een massa hitjes af, die bepalend waren voor de sound van het decennium…

Zij schreven vooral voor zogenaamde teenybopperbands zoals The Sweet, Suzi Quatro, Hot Chocolate, Mud, Racey en Smokie, maar toch maakten ook “serieuzere” groepen als The Knack of Blondie gebruik van hun diensten. Later werd hun werk serieuzer en meer countryachtig (aldus Wikipedia), getuige de hits Kiss you all over (1978) en You thrill me (1979) van Exile. Maar ook Mickey van Toni Basil (1982), Better be good to me van Tina Turner (1984) en Heart and soul van Huey Lewis kwamen uit hun pen. De meeste Chinnychap-songs verschenen op het RAK-platenlabel van Mickie Most.
Michael Chapman mag niet worden verward met de gelijknamige Engelse singer-songwriter, die vooral in het folkwereldje actief was en vorig jaar is overleden. En uiteraard ook niet met de Amerikaanse filmmaker met dezelfde naam (maar hier is de kans tot vergissing uiteraard veel kleiner).

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.