Voor mijzelf kwam het als een complete verrassing, maar misschien had ik moeten voorzien dat Armand Sermon gewoon van alle markten thuis is? Tien jaar geleden pakte hij alleszins uit met een boek over “De Bello Gallico” van Julius Caesar. Op de schoolbanken hebben we het allemaal gehaat, maar misschien is nu de tijd gekomen om er met de nodige objectiviteit op terug te kijken. Onderstaande tekst is afkomstig van de reclamefolder die over het boek van Sermon wordt verspreid…

De Belgae (de Oude Belgen) bewoonden het huidige noorden van Frankrijk en de Zuidelijke Nederlanden. In -57 verscheen een Romeins generaal, JULIUS CAESAR, aan hun grensgebieden met de bedoeling snel en gemakkelijk een rijke buit aan grondstoffen en vruchtbare akkers te veroveren en belangrijke handelswegen onder controle te krijgen.
Vastberaden en met een grote coalitie, waarvan honderdduizenden krijgers deel uitmaakten, wachtten de Belgae hem op. De beide legers ontmoetten elkaar aan de rivier de Aisne en hun treffen wordt in deze studie beschreven. De verdere tocht van CAESAR door de Lage Landen en de confrontatie met oorlogsleiders als BODUOGNATUS of AMBIORIX vormt een volgende studie die nog moet verschijnen.
Aan de hand van details die CAESAR ons naliet in zijn verslag over zijn Gallische oorlog, maar ook op basis van de meest recente archeologische ontdekkingen, reconstrueert dit boek de eerste maanden van de invasie der Romeinen in het noorden van Gallia. Deze analyse van de tekst van De Bello Gallico beschrijft alle facetten van deze tocht. De gebeurtenissen, zoals partijdig beschreven door de Romeinse generaal, worden minutieus ontleed maar ook het landschap waar het treffen zich afspeelt en de organisatie van de Romeinse legiones worden uitvoerig belicht.
Vanuit de nog onafhankelijke volkeren uit het noorden van Gallia verzamelden zich grote groepen krijgers, vermoedelijk in de omgeving van het huidige Laon. Volgens cijfers, verstrekt door CAESAR maar betwist door hedendaagse historici, mobiliseerden de Belgae bijna 400.000 manschappen tegen een Romeins leger van ongeveer 40.000 man Romeinse zware infanterie en enkele tienduizenden huurlingen.
Waar en hoe gaat CAESAR zijn verschillende legiones opstellen en welke versterkingen laat hij bouwen om het grote leger der Belgae tegen te houden? Hoeveel Belgae staan er hier echt aan de Aisne? Welke wegen gebruiken de Romeinen? Zijn er wel bruikbare wegen bij deze Belgae? Hoe lang is die Romeinse legercolonne eigenlijk? Twintig, dertig, veertig kilometer? Hoeveel kilometer marcheren de legionairs dagelijks? Vijftien, twintig, dertig? Waar ligt Bibrax, de vesting der collaborerende Remi, en waar Noviodunum, het belangrijke politieke centrum der opstandige Suessiones? Wat is het aandeel der hulptroepen uit Kreta of de Balearen? Hoe gebruiken de Romeinen de speciale infanterie uit Numidia? Welk is de politieke en sociale organisatie der Belgae? En wat met die druïden en hun mensenoffers?
Elk die zich interesseert voor de toenmalige gebeurtenissen of geconfronteerd blijft met talrijke vragen, zal in dit werk minstens een vingerwijzing krijgen en zeker een groot aantal antwoorden. Deze studie is ook aangeraden voor wie zich ooit het hoofd brak bij sommige duistere grammaticale constructies in hèt boek dat elke latinist wel ooit eens onder zijn neus kreeg. Zowel oude documenten als de meest recente wetenschappelijke literatuur werden geraadpleegd en uitgeschreven tot een boeiend detectiveverhaal. Dit is een oorlogsverslag dat naast de directe krijgshandelingen ook verhelderend ingaat op de politieke, strategische en tactische achtergronden van een bloedig conflict dat twee millennia geleden ons land meezoog in de rumoerige geschiedenis van het Romeinse rijk. En niet te vergeten! Dit boek is ook een gids door het zeer groene Picardië, een landstreek op nauwelijks twee uren rijden, waar talrijke historische monumenten ons aan onze eigen geschiedenis herinneren.
Een vrachtwagen bracht de juweeltjes van de drukkerij naar de boekenbeurs bij Arnold en zo geraakten enkele dozen ervan bij Armand thuis. Arnold en Armand deden al het mogelijke om deze kanjer (432 bladzijden op A4 formaat met talrijke afbeeldingen) integraal en aan een betaalbare prijs aan te bieden. Het was lang wachten maar dank zij Mens & Cultuur Uitgevers is het gelukt.
Uitgegeven en te bestellen bij Mens & Cultuur Uitgevers:
http://www.mens-en-cultuur-uitgevers.be/boeken/eigen-fonds/geschiedenis-en-maatschappij/caesar-tegen-de-oude-belgen/
Te koop of te bestellen bij de boekhandel, o.a.
http://www.standaardboekhandel.be/seo/nl/boeken/boeken_geschiedenis_oudheid/9789077135341/Armand+Sermon/shoppingBasket.action
of bij
http://www.cosmox.be/boeken/1-armand-sermon-9789077135341
Ook te verkrijgen bij de auteur!
Armand SERMON
Kortrijksestraat 129
8501 Kortrijk-Heule
Tel.: 056 35 05 98
GSM: 0475 83 08 57
Mail: armand.sermon@skynet.be
Url: http://www.armandsermon.net
Facebook: http://www.facebook.com /
Ene kleine stukje voorpublicatie op Historiek Net:
http://historiek.net/overige/6161-de-invasie-van-caesar-in-het-land-der-belgae

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.