Een legendarische held uit mijn jeugd, de Duitse wielrenner Otto Altweck, die vandaag 85 wordt, was tot voor kort nog altijd actief als master. Hij sleepte zelfs nog een paar wereldtitels in de wacht, waarvan de mooie kleurenfoto’s als bewijsmateriaal gemakkelijk op het internet zijn terug te vinden. Toch heb ik de voorkeur gegeven aan een groepsfoto “uit de oude doos”…

Men kan zich terecht afvragen waarom ik een voorkeur heb gegeven aan dit plaatje (Altweck staat overigens rechts vooraan) ten overstaan van de glitter en glans van een digitale foto. En daarvoor moet ik een bekentenis doen, die ik tot nu toe nog nooit heb gedaan omdat ik ze ook nooit ten volle onder ogen heb willen (of durven) zien. In die prille jeugdtijden, wanneer onze seksualiteit nog alle kanten op kon, moet ik immers toegeven dat sommige van de wielerprentjes die ik bezat ook een soort van erotische aantrekkingskracht op mij uitoefenden. En de stoere mannelijke Otto Altweck, die ik vooral kende van onderstaand prentje, was daar zeker een voorbeeld van (*). En daarom geef ik de voorkeur aan een prentje uit mijn jeugd dan aan de oude, maar blijkbaar nog krasse man die hij heden ten dage is.
Otto Altweck
Otto Altweck werd geboren in München und gewann in 1957, noch als Amateur, Rund um Sebnitz. Bei den UCI-Straßen-Weltmeisterschaften 1958 belegte er den 13. Platz. Anschließend wurde er Profi. In seinem ersten Profijahr wurde er Dritter der Berliner Etappenfahrt, im Jahr darauf deutscher Meister in der Einerverfolgung. Zudem gewann er Etappen beim Critérium du Dauphiné, bei der Tour de Picardie und der Luxemburg-Rundfahrt. Ebenfalls 1958 belegte er den dritten Platz beim Frankfurter Sechstagerennen, gemeinsam mit Hans Jaroszewicz.
In 1960 wurde Altweck Dritter der Europameisterschaft der Steher und belegte bei der Internationalen Afri-Cola Deutschland-Rundfahrt in der Gesamtwertung Rang zehn. Im selben Jahr wurde er deutscher Vize-Meister im Zweier-Mannschaftsfahren, gemeinsam mit Sigi Renz.
Von 1986 bis 1989 war Altweck in Indonesien Bahn-Nationaltrainer, und von 2000 bis 2004 arbeitete er als Nationaltrainer im Iran. 2010 war er erneut im Iran tätig. Seine Tochter ist die ehemalige Radrennfahrerin Gabi Altweck. (Wikipedia)

83 alweck otto

Alweer een prachtig staaltje van “colorisation” door Bernard Paris van de Wielersite.

(*) Ik heb de jonge Altweck echter nooit zonder petje gezien. Ik begin nu te vermoeden dat hij toen al kaal of althans toch kalend was…

Een gedachte over “Otto Altweck wordt 85…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.