Na het lezen van “De bekeerlinge” van Stefan Hertmans vijf jaar geleden, wilde ik wel wat meer te weten komen over de man waarop zijn boek eigenlijk gebaseerd is, namelijk de Joods-Amerikaanse geleerde Norman Golb.

De reden is vooral dat Golb zijn theorie over a medieval pogrom that occurred at the end of the 11th century (Wikipedia) aan de praktijk is komen toetsen in december 1966 en 1967. Het is namelijk zo dat “the evidence of this attack by Crusaders on the community is indicated through the discovery of a manuscript in the Cairo Geniza. When Jacob Mann first translated the beginning portion of the document in 1931, the location of the attack described was misinterpreted as taking place in the province of Anjou.” (Wikipedia) In de winter van 1966 en 1967 is Golb dan echter ter plaatse geweest in Monieux om zijn theorie te verifiëren dat de bedoelde pogrom niet in Anjou, maar in Monieux heeft plaatsgevonden. Hertmans schrijft zelfs: “Ik bezit een kopie van een oude foto waarop het gezin Golb te zien is op een bankje voor het huis waar ik dit boek heb geschreven.” (p.298)
Die foto heb ik helaas niet teruggevonden, maar ik vermoed dat die er min of meer uitziet als onderstaande foto, waarop v.l.n.r. bakker Ughetto (waarover Stefan het heeft op p.303 en 304), mijn moeder en de bakkerin zijn te zien. Kijk immers maar waar zij hun voeten op zetten: inderdaad een bank die naast het huis van toen commissaris Albert Schilders, nu van Stefan Hertmans stond (staat?).
monieux1
Ik ben immers in Monieux op vakantie geweest in de zomers van 1966, 1967 en 1968. Dat betekent dus dat ik letterlijk met Golb heb afgewisseld: eerst ik, dan hij, dan weer ik, dan weer hij en tenslotte ik opnieuw (een tiental jaren later ben ik er nog eens teruggekeerd, maar dat was gewoon passing through). Het spreekt dus vanzelf dat die mijnheer Golb mij interesseerde. Zijn bevindingen heeft hij echter pas in 1969 gepubliceerd. Geen wonder dus dat noch ikzelf, noch mijn vrienden van ter plaatse ooit ook maar met een woord hebben gerept over “de bekeerlinge van Monieux”. Erg twijfelachtig dat dit tot de belangstellingssfeer van tieners zou behoren trouwens, maar we wisten zelfs ook niets af over de zogenaamde “schat van Monieux”…
But I got more than I’d bargained for: de man blijkt ook een expert te zijn op het gebied van de Dode Zee-rollen (zie bovenstaande foto), waarover ik het ook even heb op mijn blog. Daarbij ontwikkelde hij de theorie “that the Dead Sea Scrolls found in Qumran were not the product of the Essenes, but rather of many different Jewish sects and communities of ancient Israel, which he presents in his book Who Wrote The Dead Sea Scrolls?: The Search For The Secret Of Qumran. In the 1990s, Golb was an advocate for the freeing of the Scrolls for general scholarly studies.” (Wikipedia) Daarbij moet hij blijkbaar tegen nogal wat zere schenen hebben geschopt, waardoor zijn zoon Raphael hem meende te moeten verdedigen “by using an army of internet aliases to falsely charge his father’s perceived rival, NYU Judaic Studies professor Dr. Lawrence Schiffman, with plagiarism”. Gevolg: “Dr. Raphael Golb, son of University of Chicago Oriental Institute historian Dr. Norman Golb, was found guilty on 30 felony and misdemeanor counts of identity theft, forgery, criminal impersonation, aggravated harassment, and the unauthorized use of a computer in the Criminal Division of the New York Supreme Court, September 30, 2010.” (Robert Cargill)

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.