Matej Mohorič (bovenstaande foto Axel VH; onderstaande foto Jean-Pierre Verstraete) heeft gisteren op schitterende wijze Milaan-Sanremo gewonnen. Op zijn geliefkoosde terrein (de afdaling van de Poggio) ging hij er onweerstaanbaar vandoor en ondanks een paar gevaarlijke huzarenstukjes (maar geholpen door de nieuwe uitvinding van de “dropper post”), bleef hij een elitegroepje voor, waaruit Anthony Turgis nog was ontsnapt. Derde werd Mathieu Van der Poel, die nochtans pas aan zijn eerste wedstrijd toe was, na een gedwongen rust van drie maanden omwille van rug- en knieklachten.

Mohoric is de “uitvinder” van het afdalen terwijl men op de buis zit (en toch te trappen), een positie die sedert 1 april 2021 verboden is door de UCI. Daarom is het wel behoorlijk cynisch dat hij in mei 2021 in de Giro d’Italia zwaar ten val kwam in een afdaling. Wat er precies gebeurde, is nog altijd niet helemaal duidelijk, maar wat men met zekerheid kan stellen was dat het niét omwille van de verboden positie was. Matej viel zwaar op zijn hoofd en ging in eerste instantie versuft aan de kant van de weg zitten, terwijl een mecanicien hem zelfs een nieuwe fiets aanbood. Ik moest op dat moment onweerstaanbaar denken aan de dodelijke val van Joaquim Agostinho, die toen ook de wedstrijd zelfs beëindigde. “Gelukkig” werd Mohoric daarna onpasselijk, zodat hij toch niet terug op z’n fiets stapte. Hij werd op de duur zelfs in een brace afgevoerd op een brancard in de ambulance. UIteindelijk bleek hij “slechts” een hersenschudding te hebben, maar ik denk dat groter onheil werd voorkomen door de wedstrijd toch niet verder te zetten. Dat hij er uiteindelijk met de schrik vanaf werd gekomen, werd geïllustreerd door zijn heroptreden in de Ronde van Frankrijk waar hij niet minder dan twee ritten won!

Mohorič (Podblica, 19 oktober 1994) begon zijn wielercarrière bij de ploeg Sava. Hij werd wereldkampioen op de weg bij de junioren in 2012 en bij de beloften in 2013.
In 2017 won hij de zevende etappe in de Ronde van Spanje en in 2018 de tiende etappe in de Ronde van Italië.
In 2018 werd hij Sloveens kampioen op de weg. Ook won hij dat jaar de BinckBank Tour en de Ronde van Duitsland. In 2019 kende hij een begenadigde dag in de Ronde van Polen en koos op 60 kilometer van de meet voor de eenzame vlucht naar voren. De renner van Bahrain-Mehrida weerstond in z’n eentje aan het geweld van de favorieten en fietste met meer een kleine minuut voorsprong naar de zege in Bukowina. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.