De Amerikaanse zanger uit New Orleans, Clarence Henry, op de foto omringd door enkele van zijn fans, viert vandaag zijn 85ste verjaardag.

Clarence Henry begint op zijn achtste met het volgen van pianolessen. Zijn grootste voorbeelden zijn Fats Domino en Professor Longhair. In 1952 vraagt zijn muziekdocent of hij wil meespelen in het schoolbandje Bobby Mitchell & the Toppers. Daar speelt hij zowel piano als trombone.
In 1956 breekt Henry landelijk door met zijn single Ain’t got no home. In dat nummer zingt hij met drie stemmen: zijn eigen stem, een meisjesstem en een heel lage stem. Aan die lage stem die klinkt als een kikker, houdt hij de bijnaam Frogman over. In de Billboard Hot 100 bereikt hij in 1957 de twintigste plaats. De singles die volgen, worden echter geen hits.
In 1961 beleeft Henry een comeback door de single (I don’t know why I love you) But I do. Dit wordt een nummer 4-hit in de Verenigde Staten. In Vlaanderen is dit nummer zijn enige hit. Sommige mensen dachten bij het horen van But I do dat het werd gezongen door een blanke zanger. Om daarop in te spelen, wordt op het album You always hurt the one you love een blanke man afgebeeld. De afgebeelde man was zijn producer Leonard Chess. R-3463069-1436892838-2334.jpeg

You always hurt the one you love is eigenlijk een oude hit van The Mills Brothers. Dit nummer komt tot #12 in de Hot 100 en daarna volgen nog drie kleine hitjes: Lonely street, On bended knees en A little too much. Hoewel zijn landelijk succes daarna afneemt, blijft hij jarenlang in clubs in New Orleans spelen. Daarnaast staat hij achttien keer in het voorprogramma van The Beatles, tijdens hun tournee door de Verenigde Staten en Canada.
In 1983 gaat Henry voor zes maanden naar Engeland, waar hij een album opnam. Hoewel de single That old piano geen hit wordt in Engeland of Amerika, haalt de single in Nederland opvallend genoeg de tipparade. Tegenwoordig treedt Henry nog steeds op en is hij te boeken voor feesten en partijen. In 2005 raakte zijn huis beschadigd tijdens de orkaan Katrina, maar zelf raakte hij niet gewond. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.