Morgen zal het precies 200 jaar geleden zijn dat opera-componist Gioacchino Rossini is getrouwd met de sopraan Isabella Colbran, trouwens ook een componiste van liederen.

In 1822 huwde Rossini dus Isabella Colbran, ook al was ze de maîtresse van zijn impressario Domenico Barbaja. Ze was immers ook de maîtresse van koning Ferdinand van Sicilië geweest en dat had haar alvast geen windeieren gelegd. Aangezien haar fortuin door een huwelijkscontract ook dat van Rossini werd, zag ‘de burger’ Rossini één en ander graag door de vingers. Toen haar ster, zowel op de podia als in de salons begon te tanen, werd de verhouding met Isabella echter al wat moeilijker. Vooral ook omdat ze naar de zin van Rossini te veel het geld door deuren en vensters smeet. Hij was dan ook nog weinig thuis.
In 1837 gingen ze uiteindelijk met onderlinge toestemming uit elkaar maar Rossini huwde pas met zijn maîtresse, Olympe Pélissier, wanneer Isabella goed en wel dood was (in 1845). Op die manier was er geen herrie over de erfenisrechten en kon hij het kasteel waar Isabella al die tijd had gewoond verkopen om met het geld zich een sjiek huis in Parijs aan te schaffen.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “200 jaar geleden: Gioacchino Rossini trouwt met Isabella Colbran

  1. Ik heb al dikwijls goeie info van je berichten ontvangen via het internet . We zitten dikwijls op dezelfde golflengte. Ik nodig je hierom uit mijn website ” 400 jaar opera ” eens te bezoeken Ik ben nu bezig met een Rossini project waar al drie opera’s velledig te bestuderen zijn . Ik zal je blog ook op mijn website linken omdat ik vind dat daar altijd goede artikels te vinden zijn. Gilbert Antheunis.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.