Het is vandaag precies 195 jaar geleden dat voor het eerst Mardi Gras werd gevierd in New Orleans. Mardi Gras, letterlijk vertaald Vette Dinsdag, is de dag voor Aswoensdag. In het Nederlands spreken we echter over Vastenavond, de laatste avond van carnaval.

De betekenis gaat terug tot in de tijd dat er geen bewaarmogelijkheden waren voor de voedingswaren enerzijds, en de aanvang van de vastentijd op Aswoensdag anderzijds. Al het eten dat de winter had overleefd moest immers opgegeten worden tot iedereen vet genoeg was om de periode te kunnen overbruggen tot de nieuwe lente met nieuwe gewassen.
Tegenwoordig is het ook een verkleedfeest en een paradefeest, dat in diverse steden in de wereld, maar vooral in New Orleans, meestal als climax van een drie dagen durend carnavalsfeest. Het is daar de gewoonte om kralen naar elkaar toe te werpen. Men vraagt er zelfs om. “Throw me something” is een veelgehoorde kreet. Sommige vrouwen ontbloten tijdens Mardi Gras hun borsten in ruil voor een kralenketting. De kreet “Show me your tits” is dan ook vaak te horen in Bourbon Street in de Franse wijk. Op de andere plaatsen in de stad is het zogenaamde “flashen” echter verboden.
Mardi Gras is een dankbaar begrip in de Amerikaanse pop-cultuur. Zo heeft Creedence Clearwater Revival een album vernoemd naar het festival. Ook Paul Simon schreef er een nummer over (“Take me to the Mardi Gras”) en is het de eindbestemming in de roadmovie “Easy Rider”.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.