Joseph Allen “Country Joe” McDonald is an American musician who was the lead singer of the 1960s psychedelic rock group Country Joe and the Fish. [Wikipedia]

Country Joe and the Fish was een Amerikaanse rockgroep, die vooral bekendstond om haar protestliederen tegen de Vietnamoorlog. “Country Joe was named after Uncle Joe Stalin. His parents were American communists and named Joe in his honor.” (Alfred Enisz op YouTube)
Country Joe and the Fish werd in 1965 opgericht door leadzanger “Country” Joe McDonald en gitarist Barry “The Fish” Melton. Zij waren samen de enige vaste bandleden; voor gelegenheden kreeg het duo de hulp van collega-artiesten. De band van Melton en McDonald is een typisch voorbeeld van psychedelische muziek. Hun album Electric Music for the Mind and Body was één van de eerste psychedelische LP’s ooit, en had zeer veel invloed op andere bands.
In 1966 brachten Country Joe and the Fish het nummer I-Feel-Like-I’m-Fixin’-to-Die-Rag uit, waarmee zij protesteerden tegen de oorlog in Vietnam. Dit nummer werd wereldwijd een ongekend succes, en werd een lijflied van veel Vietnamsoldaten. Het werd de grootste hit die de band kreeg. “I was in Vietnam in ’68 and we had an underground of 8 tracks that were censored from the Armed Forces Radio Network, and I remember I found an 8 track of Country Joe and the Fish and use to lay down after work and put the headphones on and listen to his band, and I had never heard of them; I remember on convoys we’d sing Alice’s Restaurant and I’m Fixin to Die Rag. It was a gas. This music had a subversive effect on us troops. I cherish the memory.” (Toby Blake op YouTube)
Country Joe and the Fish werden voornamelijk bekend door hun optreden op Woodstock in 1969, waar zij de I-Feel-Like-I’m-Fixin’-to-Die-Rag zeer succesvol uitvoerden (foto). “I was at Woodstock to hear his performance. With all the major rock stars who gave great performances, Country Joe gave perhaps the most rousing one. The fuck cheer and the Fixin’ to Die Rag that followed was a cathartic experience. To hear a few hundred thousand people belt it out at the top of their lungs was incredibly energizing.”
(rmis32 op YouTube)

Ook eerder al maakten zij furore, toen ze optraden op het Monterey Pop Festival in 1967. Bovendien speelden de twee mee in de films Zachariah (1971) en More American Graffiti (1979).
In het begin van de jaren ’70 werd de band opgeheven. In 1977 kwamen ze nog bij elkaar voor een reünie-album en ook in 2004 werkten ze weer even samen, maar daarmee werd het boek definitief gesloten. Barry Melton werd lid van de band The Dinosaurs en “Country” Joe McDonald ging solo verder. (Wikipedia)

Een gedachte over “Country Joe McDonald wordt 75…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.