Nu Sinterklaas veilig en wel weer naar Spanje is vertrokken (of is het dan toch Turkije?) kunnen we zonder problemen te veroorzaken even aandacht besteden aan het boek “Van Zwarte Klaas tot Sinterklaas” van Armand Sermon.

Mijn studie “Van Zwarte Klaas tot Sinterklaas” is een lijvig boek geworden, het resultaat van jarenlang opzoeken, verzamelen en studeren. Op basis van documenten en archieven beschrijf ik het ontstaan in een ver verleden van de ZWARTE BEGELEIDER die we heden als ZWARTE PIET kennen. De slogans en de luide verwijten in het huidige pietendebat irriteerden me en daarom onderzocht ik de legendes, verschijningen, optredens, optochten, symboliek van de twee KINDERVRIENDEN. Nu, jaren later zit ik met kasten vol boeken en documentatie want achter het ZWARTE AANGEZICHT verschuilen zich eeuwen van tradities, geloof, bijgeloof, mythologie, satire, theater en maatschappijkritiek.
Zeker vanaf de middeleeuwen treedt een ZWARTE DUIVEL op in optochten bij religieuze, stedelijke of corporatieve feesten. In de volgende eeuwen verdwijnt onder invloed van de Verlichting het geloof in de duivel en de ZWARTE BEGELEIDER verandert in een boeman met een repressief pedagogisch kantje. In1850 schrijft een Amsterdamse humanist, SCHENKMAN, een boek waarin hij op basis van de vroegere boeman twee personages creëert: een wit bebaarde geschenken uitdelende BISSCHOP, met mijter en staf, en een zak met speelgoed dragende begeleidende ZWARTE KNECHT, in een toenmalig zeemanspak.
Mijn studie vertelt ook dat zes december in die verre tijden meer was dan een kinderfeest: een dagen of langer durend volksfeest met vermommingen en optochten vol verwijzingen naar het amoureuze en het carnavaleske. Ondanks het informatieve karakter van mijn boek bezorgt het lezen ook plezier. (Merk op! Dit boek is niet geschreven om in de kinderbibliotheek te belanden.)

Armand Sermon

Bestellen kan bij armand.sermon@skynet.be. Hij verzendt het mooie boek met Bpost voor € 39,00. Bestellen en overschrijven op de bankrekening van
ZWARTE KLAAS: BE80 7370 5734 9877 (€ 39,00)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.