Raymond Thielens brengt me ervan op de hoogte dat de Amerikaanse zanger Jay Black vorige week (22 oktober) is overleden aan een longontsteking. De zanger, vooral bekend als leadzanger van Jay and the Americans, een popgroep die vooral in de jaren zestig populair was, was wel al een tijdje dement.

Aan het eind van de jaren vijftig deden enkele studenten van de New York University een auditie bij Leiber en Stoller. Zij gaven de groep de naam Jay and the Americans, omdat de zanger destijds Jay Traynor was. Na de eerste hit She Cried (1962) verliet hij de groep om plaats te maken voor David Blatt. Deze nam de naam Jay Black aan, zodat de groep verder kon gaan onder de nieuwe naam “Jay and the Americans”. Jay Black kwam over van “The Empires”, waarvan hij Marty Sanders (Kupersmith) mee bracht.
In 1963 kwamen zij weer in de hitlijsten met Only in America, dat eigenlijk geschreven was voor The Drifters. Hun grootste hits waren Come a little bit closer in 1964 (3e in de Billboard-lijst) en Cara mia in 1965 (4e). Nog in 1965 scoorden zij Neil Diamond’s eerste grote hit als songwriter Sunday and me (18de). In 1968 bereikten zij met This magic moment nog de 9e plaats. In 1969 hadden zij hun laatste hit: Walkin’ in the rain, een cover van de Ronettes-hit uit 1964. In 1970-71 kregen twee onbekenden een kans in hun back-upband. Dit waren Walter Becker en Donald Fagen, respectievelijk op basgitaar en orgel, die later hoge ogen zullen gooien als Steely Dan. In 1973 ging de groep uit elkaar.
In 1980 begon Frits Spits het nummer Cara mia opnieuw geregeld te draaien in zijn ‘Avondspits’. Het nummer kwam hierdoor opnieuw in de belangstelling te staan en werd heruitgebracht. Het nummer bereikte de eerste plek in de Top 40 en was een van de zomerhits van dat jaar in Nederland en België. Er volgde een liveoptreden op de Nederlandse televisie vanuit Theater ’t Spant in Bussum, waarbij Jay Black werd bijgestaan door de Nederlandse gitarist Peter Huijing.
In de jaren negentig is de groep doorgegaan als Jay Black and the Americans, maar in 2006 moest Jay Black door gokschulden de naam Jay and the Americans verkopen. Marty Sanders kocht de naam en de groep ging de derde fase in met een derde Jay (Jay Reincke). Jay Black van zijn kant zingt nog steeds onder zijn eigen artiestennaam. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.