Normaal gezien zou de Jamaicaanse zangeres Millicent (Millie) Small vandaag haar 75ste verjaardag vieren, maar ik merk nu dat ze al op 5 mei 2020 is overleden. Dat heeft dan blijkbaar niet het nieuws gehaald, wat min of meer te begrijpen is, want ze is duidelijk een voorbeeld van een “one hit wonder”. Maar anderzijds was die ene hit dan wel “My boy lollipop”!

“The Blue Beat Girl”, zoals ze werd genoemd, werd ontdekt door Robert Blackwell, de broer van Island Records-oprichter Chris Blackwell. In her teens, she had recorded a duet with Owen Gray (“Sugar Plum”) in 1962 and later with Roy Panton they had as ‘Roy and Millie’ a local hit with “We’ll Meet”. Blackwell became her manager and legal guardian and in late 1963 took her to Forest Hill, London, where she was given intensive training in dancing and diction, waarna ze een cover opnam van het liedje “My Boy Lollipop”, a song originally released by Barbie Gaye in late 1956. Deze single was the first major hit for Island Records (although it was actually released on the Fontana label because Chris Blackwell, Island’s owner, did not want to overextend its then-meagre resources). Het werd een van de eerste en grootste ska-hits, toen nog blue beat genoemd en later dus reggae.Voor de mondharmonicasolo plukte Blackwell een muzikant van de straat, maar dat was dan niet Rod Stewart zoals de legende wil, maar wel Jimmy Powell, van The Five Dimensions, de groep waarvan Rod Stewart in die tijd deel uitmaakte (*). Initially it sold over 600,000 copies in the United Kingdom. Including singles sales, album usage and compilation inclusions, the song has since sold more than seven million copies worldwide. Of her later recordings, “Sweet William” and “Bloodshot Eyes”, I vaguely remember “Sweet William”, but you can easily say that she is the prototype of a one hit wonder.

Ronny De Schepper

(*) Deze misvatting was zelfs zozeer ingeburgerd dat, toen in het begin van de jaren zeventig “My boy Lollipop” in Duitsland werd heruitgebracht in een versie van een veertienjarig blank meisje, deze bij die gelegenheid de naam “Maggie Mae” droeg…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.