Raymond Thielens meldt me dat op 28 september Barry Ryan is overleden (foto: Stefan Brending, via Wikipedia, Lizenz: Creative Commons by-sa-3.0 de). “Hij was al een tijdje ziek,” schrijft Cliff Vrancken op vrt.nws. Dat betekent meestal dat hij kanker had. Het droevige nieuws werd bekend gemaakt door Cat Stevens, die ook nadat hij zichzelf Yusuf Islam begon te noemen, nog altijd bevriend was gebleven met de zanger van “Eloise”.

Ryan wordt geboren in Leeds als Barry Sapherson als zoon van Lloyd Sapherson en zangeres Marion Ryan. In 1958 staat zij in de Britse top 10 met Love me forever.

De broers gebruiken later de achternaam van hun moeder, want op hun vijftiende beginnen ook Barry en Paul met zingen als The Ryan Twins. Op hun zeventiende krijgen ze hun eerste platencontract. Met acht singles behalen zij in de jaren 1965-1967 een notering in de Britse hitparade. Hun eerste hit Don’t bring me your heartaches bereikt er de 13de plaats en is daarmee hun grootste succes. Er volgen nog enkele bescheiden hits, zoals Missy Missy in 1966. Zowel hun zangstijl als hun songs doen denken aan een ander bekend Brits duo Peter and Gordon.

Paul raakt overspannen omdat hij de druk van de roem niet aankan. Daarom kiezen de broers voor een andere aanpak: Paul gaat schrijven en Barry gaat zingen. In 1968 is het meteen raak: Eloise, een melodramatisch en orkestraal nummer, wordt een wereldhit. Het staat vier weken op nummer één in de Nederlandse Top 40 en één week in de Vlaamse Ultratop in totaal gaat de single wereldwijd meer dan zeven miljoen keer over de toonbank.

Het succes wordt min of meer verlengd in 1969 met hits als Love is love en in 1970 met Kitsch. Singles als The hunt en Magical spiel doen het nog minder goed. In 1971 heeft Barry als we Wikipedia mogen geloven een grote hit in Frankrijk met de single Red Man, die de tweede plaats in de Franse hitparade bereikt. Begin 1972 is er een laatste hitparadenotering voor Can’t let you go.

Daarna neemt zijn succes af, maar Barry blijft populair in Duitsland. Daarom neemt hij in 1972 ook een Duitstalige single op: Zeit macht nur vor dem Teufel halt. Deze compositie van Paul was in mei 1971 al eens door Eurovisiesongfestival-winnares Dana uitgebracht onder de titel Today.

In de jaren tachtig besluit Barry een rustperiode te nemen. Daarover gaan de wildste geruchten: hij zou zware brandwonden hebben opgelopen in de studio en daarom niet meer publiekelijk optreden. Deze geruchten blijken echter onjuist. Daarna gaat hij opnieuw in Duitsland optreden, waar hij dankzij zijn zangkwaliteiten, en daarbij zijn charismatische en fotogenieke uitstraling, nog steeds een ster is. Barry Ryan is ook succesvol als fotograaf. Zijn foto’s verschijnen in diverse modetijdschriften.

Paul Ryan overlijdt op 29 november 1992 aan kanker. Daarna werkt Barry aan een fotoproject om zijn nagedachtenis te eren. Hun moeder Marion, dan 67, overlijdt op 15 januari 1999. (Wikipedia)

2 gedachtes over “Barry Ryan (1948-2021) 

  1. Paul Ryan, Barry’s twin brother, was an extraordinary and creative composer. Unfortunately only few people seem to know about his music, especially written in his later years.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.