Armand Sermon, de auteur van “Van Zwarte Klaas tot Sinterklaas”, meldt mij: “De drukker beloofde om tegen eind deze maand (eindelijk) die 424 pagina’s gedrukt te krijgen. Hij moet er dan nog een harde kaft rond plakken en het boek kan in de vitrine.”

In de Lage Landen staren we ons heden blind op een figuur met een zwart gezicht in een pagepakje. Zijn kostuum was ooit anders! Lees over het ontstaan, de prehistorie, de betekenis, de evolutie en de wilde kanten van het klaasfeest.

Is het zwarte gezicht een imitatie van de donkere bewoners van de gewezen kolonies? Of is het een spottende uitbeelding van een slaaf, slachtoffer van de gruwel van de slavenschepen en de Amerikaanse katoenvelden en suikerrietplantages? Deze rumoerige en bitsige discussie wordt in dit boek slechts zijdelings aangeraakt want we gaan op zoek naar het ware wezen van de Zwarte Begeleider van de Witte Bisschop.

De Sint heeft in de voorafgaande (middel)eeuwen een Zwarte Duivel gedomesticeerd en daardoor draagt de Zwarte Begeleider soms een keten. In een zak steekt de Sint de stoute kinders. RoedeKetting en Zak vindt men overal in de gelijkaardige Europese folklore.

Het is een omvangrijke, diepgaande maar boeiende studie. Uit archieven en documenten daagt het beeld van een volksfeest op 5 en 6 december dat in heel Europa gevierd werd (wordt) ook door adolescenten en volwassenen en waarin de seksualiteit en het carnavaleske expliciet aanwezig waren (en zijn).

Armand Sermon

P.S. Bovenstaande illustratie maakt geen deel uit van de 336 tekeningen en foto’s in mijn boek en toont een detail van een prent uit het kinderboekje uit 1850 door schoolmeester Jan Schenkman. Hij laat de beide Kindervrienden toekomen met een boot in Amsterdam. De Zwarte Begeleider is gekleed in een toenmalig matrozenpak en wordt Knecht geheten, wat op dat moment zoiets als ‘jonge bediende’ betekende. De Knecht zwaait met een geschenk en een roede (rechterhand).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.