Het is ook al vijftien jaar geleden dat de Nederlandse ex-wielrenner Roy Schuiten (links op bovenstaande foto, naast Gerben Karstens in de Zesdaagse van Rotterdam 1978) op 55-jarige leeftijd is gestorven in Portugal, waarschijnlijk als gevolg van een maagbloeding.

Roy Schuiten behaalde zijn grootste successen op de baan: in 1974 en 1975 werd hij wereldkampioen achtervolging. Op dit onderdeel werd hij zes keer Nederlands kampioen (volgens de Wielersite werd hij in 1978 ook eens kampioen achter zware motoren bij de amateurs, al was hij toen al vier jaar prof!). Daar staat tegenover dat hij 46 aan de start verscheen van een zesdaagse, maar er slechts één op zijn naam kon schrijven (Berlijn in zijn wonderjaar 1974, niet toevallig met René Pijnen als ploegmaat). Ook was hij een goed tijdrijder, maar daarbij beleefde hij de grootste teleurstelling van zijn carrière: in 1975 deed hij in Mexico twee (Wikipedia) of drie (Wielersite) aanvallen op het werelduurrecord van Eddy Merckx, die beide faalden. Schuiten fietste op destijds de lichtste fiets ter wereld, ontworpen door de Amsterdammer Jan Legrand.
Schuiten kon ook als wegrenner goed uit de voeten. Hij boekte niet minder dan 35 profzeges tussen ’74 en ’82. Hij deed tweemaal mee aan de Tour de France (in 1976 gaf hij op en in 1977 kwam hij buiten tijd toe) en daarna vier keer aan de Ronde van Italië, met als beste resultaat een 33ste plaats in 1979. In 1975 won hij Rund um den Henninger-Turm en zowel in 1974 als 1975 de Grand Prix des Nations. In 1974 werd hij in Nederland uitgeroepen tot wielrenner van het jaar. Hij maakte kortstondig deel uit van de befaamde Raleigh-ploeg van Peter Post en ook nadien bleef hij in Frankrijk, Italië, Duitsland en Spanje maximum telkens twee jaar bij dezelfde ploeg.
Na zijn afscheid in 1982 was hij in 1985 een jaar ploegleider bij de PDM-ploeg. Daarna verhuisde hij naar Portugal, waar hij werkzaam was in de horeca.

Ronny De Schepper

2 gedachtes over “Roy Schuiten (1950-2006)

  1. Ben in de amateurtijd van Roy Schuiten vaak met hem naar de zesdaagse in Rotterdam gereden. Roy was in die jaren samen met Klaas Balk het koningskoppel op de zesdaagse baan. Klaas trok het aan en Roy maakte het af. Roy heeft in zijn periode bij Peter Post altijd problemen met Peter Post gehad. Dit had een oorzaak in een akkefietje uit zijn amateurtijd met Klaas Balk bij de zesdaagse in Rotterdam, waar ook wedstrijden werden verkocht, door de profs van destijds.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.