De Britse theatercriticus Eric Bentley, vooral bekend voor zijn Bertolt Brecht-studies (op bovenstaande foto uit 1948 staat hij rechts, Brecht links), zou vandaag zijn 105de verjaardag vieren, maar hij is helaas vorig jaar op 5 augustus overleden…

Born in Bolton, Lancashire, England, Bentley attended Oxford University, receiving his degree in 1938, and subsequently attended Yale University.
Beginning in 1953, Bentley taught at Columbia University and simultaneously was a theatre critic for The New Republic. Known for his blunt style of theatre criticism, Bentley incurred the wrath of playwrights Tennessee Williams and Arthur Miller, both of whom threatened to sue him for his unfavorable reviews of their work. Bentley nam wel eens meer omstreden stellingen in. Zo schreef hij in “Taking Ibsen personally” (opgenomen in “The Theatre of Commitment and Other Essays”): “The reason why Ibsen is rejected by the Marxists: he’s an individualist (his plays are studies in unhealthy consciences: psychological instead of social). Ibsen is a product of his time: he’s a Victorian alright (manliness, free intellect, abundant individuality), but at the same time he’s a rebel against Victorianism, he might even be called an anarchist.” In diezelfde bundel “The Theatre of Commitment and Other Essays” verdedigt hij ook de stelling dat “the average film” beter is dan “the average drama”. Dat is normaal volgens hem, want voor bijna alle soorten toneel is film een beter geschikt medium:
1) Psychologisch: close-ups.
2) Actie uiteraard: paarden, auto’s, slagveld enz.
3) Historisch: natuurgetrouwe reconstructie vervangt decor.
4) Politiek: hier ligt het minder voor de hand, maar met film is een veel grotere massa te bereiken en dit is dan toch één van de hoofdbedoelingen van de makers ervan. Hij schreef ook dat verfilmd toneel soms beter is dan toneel zelf. Als voorbeelden geeft hij hiervoor “A Prisoner of Zenda” van Richard Thorpe en “Dial M for Murder” van Alfred Hitchcock. Ook bekend is zijn repliek op het gezegde  « zonder Titus Andronicus geen Hamlet ». Daarop reageert Bentley: “Nochtans, als er nu een Shakespeare zou opstaan, wat zou er gebeuren ? Ofwel zou Titus nooit het voetlicht zien, ofwel zou het een flop zijn die de bard naar de drank, het onderwijs en de televisie zou drijven, ofwel zou het een hit zijn en dan zou de dichter zijn hele verdere leven trachten twintig andere Titussen te schrijven…”
From 1960–1961, Bentley was the Norton professor at Harvard University. Bentley is considered one of the preeminent experts on Bertolt Brecht, whom he met at UCLA as a young man and whose works he has translated extensively. He edited the Grove Press issue of Brecht’s work, and recorded two albums of Brecht’s songs for Folkways Records, most of which had never before been recorded in English. Hij regisseerde ook de eerste professionele enscenering van “De Kaukasische Krijtkring“.
In 1968, he signed the “Writers and Editors War Tax Protest” pledge, vowing to refuse tax payments in protest against the Vietnam War.
Bentley was elected a Fellow of the American Academy of Arts and Sciences in 1969. That same year, he declared his homosexuality. In an interview in the New York Times on November 12, 2006, he claimed he was married twice before coming out at age 53, at which time he left his post as the Brander Matthews Professor of Dramatic Literature at Columbia to concentrate on writing. He has cited his homosexuality as an influence on his theater work, especially his play Lord Alfred’s Lover, based on the life of Oscar Wilde.
Bentley became an American citizen in 1948, and currently lives in New York City. His most-produced play, 1972’s Are You Now Or Have You Ever Been was based on the investigations of show-business by the Un-American Activities Committee 1947–1958 en meer bepaald op het “geval” Larry Parks.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.