Het is vandaag 180 jaar geleden dat de Tsjechische componist Antonin Dvorak werd geboren…

De vader van Antonin Dvorak had een restaurant en een slagerij. Zijn moeder was een dochter van een rentmeester. Antonín was het eerste van negen kinderen. Vanaf oktober 1857 ging hij op de Duitstalige Praagse orgelschool, maar omdat hij geen baan als organist kon krijgen, werkte hij vanaf de zomer van 1859 als altviolist in het orkest van Karl Komzák, dat in cafés, op marktplaatsen en in kiosken ouvertures, dansen en potpourri’s speelde. Gedurende de 11 jaren dat hij in dit orkest speelde, bekwaamde hij zich als autodidact in het componeren, zonder dat hij ook maar één werk publiceerde. Aanvankelijk concentreerde hij zich bij het componeren op het strijkkwartet; in totaal zou hij uiteindelijk een oeuvre van 14 strijkkwartetten nalaten.
Ook Antonin Dvorak leunde aan bij nationaal geïnspireerde stromingen, zij het misschien iets minder nadrukkelijk. In 1891 bevond Dvorak zich op het hoogtepunt van zijn roem. Hij zou dat jaar zijn Dumky-trio en ook zijn rondo voor cellist Hans Wihau componeren (op.94). Daarna vertrok hij voor twee jaar naar de Verenigde Staten, waar hij zijn negende symfonie (“Uit de Nieuwe Wereld”, op.95) en zijn Amerikaans kwartet (op.96) zou creëren.
Op plaat worden de Slavische dansen van Antonin Dvorak bijna voortdurend gekoppeld aan de Hongaarse dansen van Brahms. Dit is niet te verwonderen, want tussen beide componisten heerste er een wederzijdse bewondering, die later uitmondde in een hechte vriendschap.

Ronny De Schepper

Op de foto: de Villa Amerika van Kilian Ignaz Dientzenhofer in Praag (gebouwd tussen 1712 en 1720). Op dit moment heel toepasselijk ingericht als het Antonin Dvorak-museum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.