De oudste nog actieve beroepsrenner, de Italiaan Davide Rebellin, viert vandaag zijn vijftigste verjaardag (foto Diane Anna Krauss via Wikipedia).

Davide Rebellin (San Bonifacio9 augustus 1971) heeft als specialiteit de heuvelklassiekers zoals de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik, maar hij kan ook tijdrijden en klimmen. In 2004 werd hij de vierde renner in de geschiedenis die de beide Ardennenklassiekers (de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik) in hetzelfde jaar wist te winnen. Alleen Stan Ockers (in 1955), Eddy Merckx (in 1972) en Moreno Argentin (in 1991) gingen hem hierin voor. Rebellin onderscheidt zich van deze renners doordat hij in dezelfde week in april 2004 ook nog de Amstel Gold Race wist te winnen. In 2011 overtrof de Belg Philippe Gilbert deze prestatie door naast deze drie klassiekers ook de semi-klassieker de Brabantse Pijl te winnen.

Uit onvrede met zijn niet-selectie voor de olympische wegrit in Athene wilde Rebellin zich laten naturaliseren tot Argentijn, maar dit bleek te laat echter om nog deel te nemen aan de Spelen. Ook voor het wereldkampioenschap in Verona probeerde hij het als Argentijn, maar dat kwam evenmin in orde. Selectieheer Franco Ballerini verklaarde dat hij de leider in de Wereldbeker wel degelijk zou hebben geselecteerd, als die niet voor Argentinië had “gekozen”…

Rebellin besloot vervolgens toch op een Italiaanse licentie te blijven rijden. Voor de wegrit tijdens de Spelen van 2008 werd hij wel geselecteerd en behaalde hij op zijn 37e verjaardag een zilveren medaille. Op 28 april 2009 werd echter bekend dat er bij extra controles op dopingmonsters van de Olympische Spelen van 2008 zes sporters positief waren bevonden op de nieuwe variant van epo, Cera. Het Italiaans Olympisch Comité (CONI) bevestigde een dag later dat Rebellin een van deze sporters was. Hij werd hierop voorlopig geschorst en moest zijn medaille inleveren. Op 7 juli 2009 werd ook het B-staal van de renner positief bevonden. In september werd Rebellin definitief voor twee jaar geschorst, tot april 2011.

Op 7 mei 2011 keerde Rebellin terug in het peloton in de Ronde van Madrid, onder contract bij het kleine Miche-Guerciotti. In mei 2012 tekende Rebellin bij Meridiana Kamen. Sinds 2013 kwam Rebellin uit voor de Poolse procontinentale formatie CCC Polkowice. Sedert 2021 rijdt hij voor Cambodia Cycling Academy. (Wikipedia)

2 gedachtes over “Davide Rebellin wordt vijftig

  1. Ik had na de Waalse Pijl ook nog tegen Gaby gezegd: dat is nu eens een oude rakker, die bij mijn weten nog nooit met doping in aanraking is gekomen. En ik legde zowaar een verband met zijn bijnaam “de pater”, omdat hij dus een “brave gelovige” zou zijn. Maar IK was het die de naïeve gelovige was. Dedju, dedju.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.