De Gentse componist, auteur, leadzanger, volkszanger, acteur Danny Sinclair (echte naam: Danny Bracke) viert vandaag zijn 75ste verjaardag (foto met dank aan ADT).

Danny Bracke was de zoon van de artistieke ouders, Roger Bracke en Jenny Semey, beter bekend als het Duo Berry. Als zestienjarige ging hij zingen en gitaar spelen bij de pop- en rockband The Fellows, die later The Black Fellows herdoopt werden in de liberale kring Geluk in ’t Werk aan de Ooievaarstraat (later Theater Arena). In 1966 veranderden ze hun naam nog eens in New Inspiration. Sinclair werd frontman van de hitband met naast hem als bezetting: Gus Roan, Gilbert Remue en Eddy Rupprich. Tussen 1966 en 1970 realiseerden ze diverse singles en vijf elpees.

Na 1970 verliet Bracke de groep voor een solocarrière. Als solozanger bracht hij drie singles uit in het Engels. Daarna volgden kortstondige samenwerkingen met onder meer het duo Gaston en Leo en de Gentse Shadows-formatie Les Ombres van de gebroeders Tony en Patrick Fakkel. In 1981 engageerde Lily Castel, als coach van de Oost-Vlaamse ploeg, hem voor de eerste editie van het nationaal Songfestival in het casino van Middelkerke, de Baccarabeker. In 1982 werd Danny Bracke voorzitter van Variété in Vlaanderen, een spektakelvereniging die vooral populaire Gentse Feestenshows maakte in De Poel. Hij viste daarbij artiesten als Duo Berry, Henk De Bruin en Will Ferdy op.

Danny Sinclair speelde, in het laatste seizoen van Theater Arena (1985-1986) de rol van Petrus in “Jesus Christ Superstar”, in een muzikale leiding van zijn jongste broer Bart Bracke. In 1986-1987 werd de productie hernomen door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen (Afdeling Musical) en speelde hij daarin Simon Zelotes. Als Danny Sinclair was hij van 1986 af geregeld gastvedette in Gentse Feestenshows van o.a. Acacia-producties (van Julien De Smet), De Drie Charels (van Roger Piers), het Nieuw Gents Volkstoneel (van Willy Verbeke), de travestieshows Paris Follies (van Dille), ‘t Spelleke van Drei Kluite (met Pierke Pierlala), “Batoosjantant” (van TEM/Freek Neirynck/Freddy Claeys), de feestrevues van Den Dreidekker (van Noël Fack).

In 1994 componeerde hij de muziekscore voor het openluchtspektakel “Yanosh” op tekst van Jonkheer Paul de Pessemier ‘s Gravendries en geregisseerd door Marc De Bruyker aan het Kasteel van Laarne. In datzelfde jaar schreef hij de score voor de kortfilm van Mark De Bruyker “Strip” en componeerde hij de muziek voor “Papa es blijven hangen” van Eddy Daese voor het G.A.T. met opvoeringen in de Minardschouwburg. Ook in 1995 deed het G.A.T. een beroep op hem voor de muzikale ondersteuning van een blijspel van Romain De Coninck “Madam en heuren Tommy” en voor het Gentse Feestenprogramma van Marc Reynaerts maakte hij muziek op enkele Geuzenliederen.

In 1996 schreef hij ook muziek voor Theater Magie’s (Popkoning Jean-Pierre Maeren) “Blauwbaard” en componeerde hij voor “Marathon” bij G.A.T. Twee jaar later leverde hij de partituur voor “Ons OZ” naar “The Wizard of Oz”, een productie met mindervaliden onder een regie van Marc Reynaerts en bewegingsadvies van Ria Piers. Samen met die levensgezellin richtte hij in 1996 de vzw Theater en Muziek op met als doelstelling het oeuvre van haar vader, Roger Piers, te vrijwaren en op te voeren. Voor hun eerste eigen productie, de muzikale komedie “Love Boat” (1997) schreef hij een volledig nieuwe muziekscore.

Begin 1998 werkte hij mee aan de realisatie van de Gentse CD “Tournée Général” waarvoor hij een origineel nummer voor zichzelf schreef, uitvoerde en vertolkte (“A La Bonheur”) en het arrangement verzorgde voor “De Mammelokker” (Freek Neirynck) vertolkt door Roxanne Sirejacob (*).

In 2000 arrangeerde hij de muziek voor de Ledebergse carnavalshit van Den Dutsenclub “Op ’t Ledebergse plein”/“Bij ons zit er muziek in”. In 2004 bracht hij zijn zelf geproduceerde eigen jubileum-CD “Retrospect” uit. Op de jubileum-CD van Den Dreidekker zong hij in 2006 “Copacabana” (Manilow, Sussman, Feldman/Noël Fack) en “De Mammelokker” (Freek Neirynck/D. Bracke). In 2009 kreeg Danny Sinclair de trofee van de Gentse Stroppendragers. In 2012 schreef Alex De Teyger zijn biografie “Danny Sinclair Anthology” die verscheen bij Bola Editions. In 2014 vierde Danny Sinclair Bracke zijn jubileum als podiumartiest in de zaal Theater Scala omringd door collega’s als Lily Castel, Rolando, Sabijn, Gus Roan, Will Ferdy en vele anderen…

Freek Neirynck

(*) Bas-reliëf in Lodewijk XV (Lowiekeinze)-stijl naar een ontwerp van David ’t Kindt boven de oorspronkelijke cipierswoning die toegang gaf tot de stadsgevangenis (van 1742 tot 1902 in de crypte van de Lakenhalle van het Belfort). Het is het symbool van de Gentse Vrije Poorters. Het woord ‘Mammelokker’ komt van mamme of borst en ‘lokke[n]’ of zuigen ). En het verhaal is gebaseerd op de Romeinse legende van Cimon en Pero: een oude man wordt veroordeeld tot de hongerdood maar kwam toch niet om het leven omdat zijn dochter die hem mocht bezoeken hem daarbij in het geheim borstvoeding gaf. Uit medelijden liet de rechter hem vrij. Het incorporeert tegelijkertijd twee evangelische Werken van Barmhartigheid: de hongerigen spijzen en de gevangenen bezoeken. Sinds 1936 is de Mammelokker een beschermd monument en sinds 1999 is het Unesco Werelderfgoed, weliswaar als onderdeel van het Belfort. Het huidige bas-reliëf is, na vele verkeerd aangepakte restauraties, een kopie van het originele gekapt door de Gentse beeldhouwer Jan Antheunis. Diverse auteurs schreven en liedjes over, zo onder meer Freek Neirynck en Danny Sinclair voor ‘t Spelleke van Drei Kluite en door Danny Bracke zelf op de CD van Batoosjantan. (FN)

P.S. Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag tracteerde Danny Sinclair zichzelf daarvoor met een nieuwe single, “Feels to call him James”, die niet toevallig werd uitgebracht op de dag dat de nieuwste James Bond-film in première ging.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.