Vandaag is het 85 jaar geleden dat de Zeeuw (en dus halve Vlaming) Theo Middelkamp voor de eerste Nederlandse Tourwinst zorgde…

Nederland stond niet bepaald te popelen om zich te mengen in de prille Tourgeschiedenis. Wat zou men willen, in een land waar wielrennen op de openbare weg lang verboden bleef? (*) Pas in 1936 stuurde Oranje zijn eerste zonen uit naar de Franse ronde. Een minidelegatie van vier renners zonder ploegleider. De zorg over de coureurs werd overgelaten aan Joris van den Bergh, verslaggever van de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Zowat de Hollandse Karel Van Wijnendaele, met tentakels in alle geledingen van de sport.
Van den Bergh had liever wat meer mannetjes aan de start gezien in Parijs, maar de meeste coureurs lachten zijn uitnodiging vierkant weg. Kees Pellenaars bijvoorbeeld, Nederlands kampioen op de weg. Hij had die maand voor pakweg 1.200 gulden aan contracten te verzilveren. ‘Die trek ik niet door de plee om een paar weken armoe te gaan lijden in een circus waar je bovendien op je tandvlees uit komt’, kreeg Van den Bergh voor de voeten gegooid.

97 theo middelkamp in 1947

Toch boekte de mini-formatie dus succes met een ritzege van Theo Middelkamp in de zevende etappe met aankomst in Grenoble. Middelkamp beëindigde die Ronde overigens op de 23ste plaats. Samen met Albert van Schendel (15de) was hij de enige Nederlander om uit te rijden. Ook in 1938 zou Middelkamp nog een Tourrit op zijn naam schrijven, namelijk die in Pau. In 1945 en 1946 zou hij ook de kermiskoers in Temse op zijn naam schrijven, evenals het wereldkampioenschap in Reims in 1947 (foto). In zijn voorlaatste jaar (1949) zou hij ook nog in Gent en in Steendorp winnen. Godvermilledju! (**)

Ronny De Schepper

(*) Het Nederlands kampioenschap werd in die tijd b.v. op Belgische bodem betwist.
(**) Middelkamp stond bekend voor zijn sappige vloeken.

Een gedachte over “85 jaar geleden: Theo Middelkamp zorgt voor de eerste Nederlandse Tourwinst

  1. Theo Middelkamp was meer dan een halve Vlaming. Hij woonde in Kieldrecht en sprak geen Hollands maar Waaslands. Hij baatte er jarenlang het gekende café “Middelkamp” uit.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.