Terwijl een nieuwe Zeppos-film in de steigers staat, is het vandaag al vijftien jaar geleden dat de Vlaamse acteur Senne Rouffaer is overleden. Voor mijn generatie zal hij natuurlijk voor eeuwig de enige echte Kapitein Zeppos blijven (foto VRT).

Deze serie was zeer populair in 1964 en er kwam zelfs een vervolg vier jaar later. Ze werd aangekocht door de BBC en Gregory Ball mocht hiervan getuigen in een documentaire vele jaren later. Daarnaast werd de serie nog op vele buitenlandse zenders uitgezonden. Van de serie bleef bij velen de dynamische regie en de swingende klankband, samengesteld door Pieter Verlinden, met vooral de openingsgeneriek (een bekend muziekstuk van Bert Kaempfert, getiteld “Living it up”). Tijdens de opnames ervan kreeg hij een relatie met Vera Veroft (Ariane Despinal), die de rol van zijn vrouw speelde in de serie. According to the original scenario, the Zeppos character regularly got into fist fights. Because this did not work for Senne Rouffaer, he suggested to make the character an English gentleman. The fist fights were replaced by fencing, something Senne knew quite well from classical theatre. Zeppos werd daardoor eerder het type van de voorkomende Engelse gentleman, die niet met de vuisten knokte, maar stijlvol het floret hanteerde, paard reed en met zijn auto door het water kliefde. Alhoewel… dat “klieven” viel (net als het paardrijden) wel eens tegen en dat kwam jaren later dan ook aan bod in uitzendingen als “De leukste eeuw” of “Het ABC van de VRT”. De Griekse afkomst van Zeppos werd dan weer uitstekend geparodieerd door Chris Van den Durpel, vooral met betrekking tot zijn sidekick, gespeeld door Raymond Bossaerts.

Maar Félicien Rouffaer (zoals hij echt heette) was natuurlijk méér dan enkel maar Kapitein Zeppos. Na zijn middelbare studies aan het Klein Seminarie van Hoogstraten stak de oorlog stokken in de wielen om hoger onderwijs te gaan volgen. Na de oorlog was hij werkzaam bij de Kredietbank, maar theaterpedagoog Ast Fonteyne raadde hem aan om dictielessen te volgen, want de drang om te gaan acteren was te groot. Hij volgde daarna lessen aan het Conservatorium te Antwerpen en begon te liefhebberen in het amateurcircuit.
Van 1951 tot 1956 speelde hij in het Reizend Volkstheater, waar hij af en toe ook een regie deed, ook vele jaren later nog (zoals “De misantroop” in de versie van Botho Strauss). Nadien deed hij dat ook bij de Brusselse KVS. Ik vond hem daar o.a. geweldig als Tiresias in Claus’ bewerking van de Oedipus-sage in een regie van Franz Marijnen. Jammer genoeg miste ik “Passies” van Peter Nichols (onderstaande foto), maar als gastvoorstelling in het NTG zag ik wel zijn regie van “De naakten kleden” van Luigi Pirandello. Op 22 juni 1994 ging ik in het NT2 naar zijn “Adam in ballingschap” van Vondel door de toneelafdeling van het Gentse conservatorium. Daarnaast regisseerde Senne Rouffaer vooral jeugdseries als Kapitein Zeppos (1964), Johan en de Alverman (1965), Axel Nort (1966), Midas (1967), Fabian van Fallada (1969), Keromar (1971) en De Kat (1973). Voor het NTG regisseerde hij in 1991 “Blankenberge” van Tom Lanoye. Hij speelde ook de hoofdrol in de film De man die zijn haar kort liet knippen (1965) van André Delvaux naar het gelijknamige boek van Johan Daisne. Een jaar later speelde hij een belangrijke rol in “Het Afscheid” van Roland Verhavert. In 1968 speelde Rouffaer in Monsieur Hawarden van Harry Kümel naar het gelijknamige boek van Filip De Pillecyn. in 1979 speelde hij opnieuw een belangrijke rol in een film van André Delvaux, namelijk “Een vrouw tussen hond en wolf”. Verder speelde hij ook in films van Marc Didden en Dominique Deruddere. Bij de jongere generatie is hij vooral bekend vanwege zijn cameo in de Buiten De Zone-aflevering, waar hij zijn rol als boer in de film Het gezin Van Paemel (1986) parodieert. Zijn rol in Minder dood dan de anderen (1992) van Frans Buyens leverde hem de Joseph Plateauprijs op.
Rouffaer was getrouwd en had vier zoons: Peter, Vincent, Bruno en Bart. Vincent is televisieregisseur van onder andere De Collega’s en Witse. Peter was te zien als dokter Smeekens in Thuis, Bruno is consultant en Bart kwam op 20-jarige leeftijd om het leven bij een auto-ongeluk. Na al enkele jaren de ziekte van Alzheimer te hebben overleed Senne Rouffaer uiteindelijk op 80-jarige leeftijd. (Wikipedia)

52-gilda-de-bal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.