Rony Verbiest begeleidde reeds vroeg zijn vader-accordeonist aan de drums. Toen dit soort amusement verdrongen werd door de deejay-cultuur, ging hij klarinet studeren aan het conservatorium en eindigde uiteindelijk als baritonsaxofonist bij de Muziekkapel van de Gidsen.

Het eigen jazzkwartet Cool Mood met onder meer gitarist Peter Hertmans schitterde onder talloze schijnwerpers, de BRT-formatie De Frisse Wind bracht hem op het podium van Jazz Middelheim en met het saxofoonkwartet Saxologie jongleerde hij met jazz en klassiek.
Tot Rony onder impuls van Johan Verminnen en Koen De Cauter zijn accordeon nog eens van onder het stof haalde voor opnames van ‘De Musette’. Sindsdien is Rony Verbiest de accordeonist par excellence in onze contreien.
Zoals Marcel Azzola en Richard Galliano aan de basis liggen van een nieuwe musettetraditie in Frankrijk, werkt Rony Verbiest, in navolging van Gus Viseur (1915-1974), aan een gelijkaardige nieuwe accordeontraditie in ons land. In het najaar van 1997 werd de CD “Ah Bah Joât!” (Etna Records) opgenomen met bassist Mario Vermandel en gitarist Hendrik Braeckman, de vaste leden van Rony’s trio. Gewaardeerde gasten waren zanger Johan Verminnen en trombonist Marc Godfroid.
Rond die tijd heb ik mijn naamgenoot geïnterviewd tijdens een van zijn accordeonlessen, maar dat interview ben ik voorlopig even kwijt. Als het weer opduikt, zet ik het uiteraard op mijn blog.
Ondertussen is Rony getrouwd met actrice Antje Deboeck.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.