Het is vandaag precies honderd jaar geleden dat de Amerikaanse actrice Jane Russell werd geboren. De actrice was populair in de jaren veertig en vijftig. Russell overleed op 89-jarige leeftijd in haar huis in Santa Maria.

Russell stond in haar jonge jaren bekend om haar sexy verschijning en voor die tijd pikante kleding. Tijdens de Tweede Wereldoorlog begon Will Hays die met zijn fameuze “code” het “zondige” Hollywood wou indijken, zijn greep op de filmwereld te verliezen. Dat kwam natuurlijk door de oorlogsomstandigheden, die automatisch toelieten dat er heel wat meer “door de vingers” werd gezien. Om het moreel van de soldaten hoog te houden was men immers bereid diep te gaan! Zo hoopte Howard Hughes met “The outlaw” in 1943 de Hays-commissie voor een voldongen feit te plaatsen. Dat was echter niet zo, maar toch was het de zwanezang van Will Hays. De Tweede Wereldoorlog had inderdààd het een en ander veranderd. In 1946 kwam de film toch uit en dan nog wel met als slagzin: “Two great new discoveries”. Dat bleek dan zogezegd op de hoofdacteurs Jane Russell en Jack Buetel te slaan, maar aangezien niemand ook maar enige aandacht voor Buetel had, werd de slogan geïnterpreteerd als slaande op de borsten van Jane Russell. Het inspireerde Lukas Devos bij haar dood alvast tot de schitterende titel: “Kloeke klieren, de kleren van de keizerin, Jane Russell”. (*)
Naast Hughes’ privé-obsessie had het wellicht ook te maken met het feit dat bustehouders nu voor het eerst populair werden. In Brussel was de plaatselijke burgemeester eerder gefascineerd (zij het dan in negatieve zin) door de buik van mevrouw Russell: omwille van een buikdans liet hij er “The French line” in beslag nemen.
Daarna was Jane Russell naast Marilyn Monroe te zien in de film “Gentlemen Prefer Blondes”. De zwartharige Russell had (gezien “The outlaw”) op dat moment een veel grotere reputatie dan de blonde Monroe die enkel nog maar een paar kleine rolletjes had vertolkt (zoals in “Love happy” met The Marx Brothers), maar zoals de titel reeds aangeeft wordt Russell in deze film door Monroe in de schaduw gesteld. Monroe incasseerde oorspronkelijk ook een veel kleiner cachet dan tegenspeelster Jane Russell, maar op basis van de titel kreeg ze opslag.
Helaas voor Russell waren ook latere films geen hoogvliegers. De beste zou nog “Hot Blood” zijn en de televisieserie “The Yellow Rose”. Hoewel Russell haar Hollwoodcarrière in de jaren zestig achter zich liet voor een rustiger leven, bleef ze altijd actief in de kerk, als weldoener en als zangeres in een koor.
De actrice trouwde drie keer, onder anderen met American footballspeler Bob Waterfield. Russell had drie geadopteerde kinderen.

Ronny De Schepper

Referentie
Lukas Devos, Kloeke klieren, de kleren van de keizerin, Jane Russell (1921-2011), Film nr.94, juni/juli/augustus 2012

(*) Dat doet mij denken aan een duo-presentatie van de Marken Van Lombeek en Uytterhoeven bij een of andere Vlaamse klassieker, waarin de Duitse renner Andreas Klier zich liet opmerken. Wat Mark Vanlombeek inspireerde tot de uitroep: “Wat een sterke Klier!”, waarop Mark Uytterhoeven droogweg: “Ik wou dat ik zo’n sterke klier had…”

58 jane russell

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.