Het is vandaag ook al vijftien jaar geleden dat de Brusselse striptekenaar Jean Roba (geen pseudoniem) is overleden. Hij was de vader van “Bollie & Billie”, een strip die voor het eerst in 1959 in het tijdschrift Robbedoes verscheen.

Midden jaren vijftig startte Roba als illustrator in de reclamewereld. In 1957 begon hij illustraties te maken voor de tijdschriften van Dupuis, waaronder het stripweekblad Spirou (Robbedoes). Hij kreeg voor Spirou onder meer als opdracht de wekelijkse voorpagina te tekenen. In 1958 tekende hij voor het blad zijn eerste strips: “De dappere chauffeur” en “Hoe Troje aan het licht kwam”, beiden in de reeks “De verhalen van Oom Wim”. Dat deed hij onder de naam “Robeddy”, wat ook verwijst naar tekenaar Eddy Paape, die de verhalen inktte.
Eind jaren vijftig werd hij door André Franquin als medewerker aangeworven voor de reeks “Robbedoes en Kwabbernoot”. Roba tekende als medewerker de decors, dieren en nevenpersonages van “Tembo taboe” (1958), “Robbedoes en de bobbelmannen” (1959) en “Robbedoes en de miniatuurtjes” (1959).
Maar Roba werd vooral bekend van de in 1959 door hem opgestarte gagreeks “Boule et Bill” die in datzelfde weekblad verschenen. Deze strip verscheen ook in het Nederlandse stripblad Sjors onder de titel “Bas en Boef”, later in Eppo als “Bollie en Billie”. Hij had nog een andere reeks: “De Sliert”. Het succes van “Bollie en Billie” (in totaal zouden er een dertigtal albums verschijnen, vertaald in veertien talen) dwong hem echter te stoppen met alle nevenactiviteiten zoals “De Sliert”.
Roba stopte in 2003 met publiceren; de reeks “Bollie en Billie” droeg hij over aan zijn assistent Laurent Verron. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.