‘Koerszaken’ van Wim Lagae (Temse): over wielrennen, z’n grote en kleine kanten, triomf en tragiek, business… voor en achter de schermen.

Prof. Dr. Wim Lagae, hoogleraar aan de KU Leuven, is een autoriteit op het vlak van Sporteconomie en -marketing, zeg maar Sport & Business. Hij is zelf een verwoed sportbeoefenaar: wielrennen en triatlon. Hij publiceerde tal van managementboeken en opiniestukken, maar zij richtten zich tot een ingewijd publiek.
De professor-sportman tapt nu uit een ander vaatje. Met zijn nieuwste boek ‘Koerszaken’ zet hij de deur wijder open dan een kier: hij laat de brede massa binnen. Aan de hand van eigen ervaringen, zwaarwichtige en lichtvoetige feiten, anekdoten en bedenkingen geeft hij de lezer een kijk in de wondere en woelige wereld – voor en achter de schermen – van de grote en kleine koersen, vedetten en knechten, triomf en tragiek, waardering en miskenning, gebruik en misbruik, business en sponsoring…
‘Koerszaken’ is een doorleefd, autobiografisch document: voor de sportliefhebber in het algemeen, voor de wielerfanaat in het bijzonder. Warm aanbevolen lectuur!
De auteur kijkt door een bril met twee verschillende glazen: met arendsogen observeert hij de hedendaagse sportbeoefening en zijn (neven)effecten, met passie beoefent hij zelf de sport. Die combinatie, optelsom en wisselwerking vanuit twee verschillende invalshoeken, kenmerkt het hele boek en verleent het een authenticiteit en geloofwaardigheid die de leesinteresse bevorderen.
Wim Lagae vertelt en analyseert niet alleen, hij formuleert ook bedenkingen en neemt standpunten in. Hij fietst daarbij niet rond de pijnpunten heen. Doping komt expliciet (en genuanceerd) aan bod. Opvallend is zijn medeleven met (het lot van) de underdog: de onmisbare renner, die mee de koers kleurt en bepaalt, maar op wie moet gewacht worden aan de eindmeet.
Tal van bekenden en minder bekenden passeren de revue – te veel om op te noemen, hoe verleidelijk ook – en bieden een eigen verhaal, vaak slingerend tussen roem en afgang.
De auteur kijkt ook achter de schermen en geeft daarbij een vaak ontluisterend beeld. Even boeiend als leerrijk is zijn relaas over sponsoring: de historiek, betekenis en rol in het hedendaagse wielergebeuren.
De inhoud wint aan waarde door de vlotte, heldere stijl, waarin het boek is geschreven: het nodigt mee uit tot doorlezen. Daarbij maakt de auteur geregeld een uitstapje op literair niveau. En wat ook typerend is: je voelt dat de feitelijkheid van het relaas hoogzwanger is van de liefde voor de sport.
Temse komt nadrukkelijk aan bod. Wim Lagae was een Steendoodtrapper en een Steendoodloper. Hij won vier wedstrijden bij De Steendoodtrappers. Op bovenstaande foto herkent men v.l.n.r. Wim Lagae, burgemeester Luc De Ryck, Jef en Debby Vermeiren (foto 2014). Hij weidt ook uit over koersorganisator Wielerbelangen en natuurlijk ook over geboren en getogen Temsenaar José De Cauwer.

Wim Lagae (Izegem, 1964) groeide op in Lendelede. Aan de UFSIA Antwerpen werd hij Master Toegepaste Economische Wetenschappen, in 1993 doctoreerde hij aan de KU Leuven. Hij is hoogleraar Marketing, Marketingcommunicatie en Sportmarketing aan de KU Leuven en gastprofessor Sportmarketing aan de UGent.
Sinds zijn huwelijk met Ria Catthoor (1993) woont hij in Temse. Zij hebben 4 zonen. Hij is nog steeds actief als wielrenner en triatleet.
‘Koerszaken’, een uitgave van Bibliodroom, 312 blz., is verkrijgbaar in de boekhandel en online (24,95 euro), ook – gesigneerd – bij de auteur.

Luc De Ryck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.