Het is vandaag precies tweehonderd jaar geleden dat Napoleon Bonaparte aan maagkanker is overleden op het eiland Sint-Helena, waar hij na zijn nederlaag in Waterloo naartoe verbannen was (schilderij van Hippolyte Delaroche via Wikipedia). Wie meer wil vernemen over deze belangrijke persoonlijkheid kan, als we Fons Mariën mogen geloven, terecht bij het boek van Bart Van Loo.

Frankrijkkenner Bart Van Loo schreef met Napoleon, De schaduw van de revolutie zijn langverwachte biografie van de Franse veldheer en keizer, op de valreep voor de herdenking van de slag bij Waterloo (1815). Zijn boek is geenszins een hagiografie, probeert in eerste instantie het historische politiek klimaat in Frankrijk te schetsen waarin Napoleon kon uitgroeien tot een heerser. Dat doet Van Loo door uitgebreid in te gaan op de Franse revolutie van 1789 en de jaren nadien. Hij plaatst nadien Napoleon in die context en verhaalt verder zijn bekende daden (staatsgreep als consul, kroning tot keizer, veldtochten etc). Iets te weinig legt hij de nadruk op de bestuurlijke verwezenlijkingen van de Napoleontische tijd (bv. de Code civil), die hij wel vermeldt. Ook is de periode na de kroning tot keizer (met o.m. de veldtocht tegen Rusland) haastiger en minder in detail behandeld dan de beginjaren.

Interessant is toch ook de epiloog waarin hij nagaat wat in de jaren na de dood van Napoleon met zijn nagedachtenis gebeurd is en hoe de politieke ontwikkelingen dan (in grote lijnen) waren. Van Loo komt zelfs even uit bij De Gaulle en Thomas Piketty! Al met al een geslaagd boek dat heel vlot leest.

Fons Mariën, 02/01/2015

Dit artikel verscheen oorspronkelijk als 141ste retro-leestip van Nonkel Fons

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.