Het is vandaag al zestig jaar geleden dat de Italiaanse wielrenner Alessandro Fantini overleed na een val tijdens de massasprint in de 6de etappe van de Ronde van Duitsland. Deze rit, Landau-Trier, werd gewonnen door Horst Oldenburg. Ik herinner mij nog heel duidelijk een foto van deze val in de krant, die een heel diepe indruk op mij als negenjarig jongetje heeft gemaakt. Ik kan deze foto echter niet meer terugvinden op het internet (misschien maar goed ook).

Fantini had zelf reeds de vierde rit geworden en daags nadien (een dag voor zijn dood dus) was hij ook nog eens derde na Louis Proost en Wim Van Est. Een jaar eerder had hij ook al twee etappes gewonnen in de Ronde van Duitsland.
Alhoewel ik nog erg jong was, herinner ik me hem dan ook vooral als sprinter. Vandaar zijn talrijke ritoverwinningen in Giro en Tour (respectievelijk zeven en twee), terwijl zijn uitslagen in de eindrangschikking eerder aan de bescheiden kant waren. Toch eindigde in 1956 zesde in de Giro en in 1959 vierde in de Ronde van Lombardije.

82 atala in 1956
29 alessandro fantini

Een gedachte over “Alessandro Fantini (1932-1961)

 1. Er zat een serieus reukje aan zijn overlijden, nl. een amfetaminereukje. Als ik een aantal sites mag geloven, konden ze hem in het ziekenhuis in Trier daardoor niet opereren. In die tijd geloofde ik zelf waarschijnlijk dat al die coureurs met hun communicantenzieltjes puur reden. Tja…
  Je vindt die info op de Duitse en Franse wikipagina “Alessandro Fantini”:
  Duits: “Er wurde sofort in ein Krankenhaus eingeliefert, doch eine Operation war wegen der großen Menge Amphetamine in seinem Körper nicht möglich. Zwei Tage später starb er.”
  Als bron wordt vermeld: Ralf Meutgens: Doping im Radsport (uit 2007), p. 254.
  In de Franse versie: “Ils ne peuvent cependant pas invertenir en raison de la quantité importante d’amphétamines dans son corps, et constatent son décès deux jours plus tard.”
  Als bron wordt daarbij vermeld: Jean-Pierre de Mondenard: Dictionnaire du dopage, p. 679.
  In het Spaans: http://www.madrimasd.org/cienciaysociedad/ateneo/dossier/doping/pais_dopaje/dosiers/capitulo_1_7.htm
  Uit El Pais “los muertos por dopaje”:
  “1961: El ciclista italiano Alessandro Fantini se cayó durante la Vuelta a Alemania y murió de una fractura de cráneo. La cantidad masiva de anfetaminas que había absorbido, impidió toda operación. La autopsia reveló que había muerto de una hemorragia cerebral.”
  Nog een bron: http://www.olympische-anekdotes.be/Doping_1961.html: “Nadat hij in volle spurt tegen het asfalt kwakte werd de Italiaanse renner Alessandro Fantini (1932-1961) met een schedelbreuk naar het hospitaal afgevoerd. De chirurgen konden hem echter niet opereren omwille van de grote hoeveelheid amfetaminen in zijn lichaam. Twee dagen later overleed hij.”

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.