Het is vandaag al tien jaar geleden dat de Duitse wielrenner Emil Reinecke is overleden.

Zijn verhaal is uiterst merkwaardig. Volgens Wilfried Journée op de Wielersite zou de jonge Emil, na een rol in een film “mooi geld hebben gekregen, hetgeen zijn start in de wielersport gemakkelijker maakte.” Daarvan is alvast op de Internet Movie Database niets weer te vinden. Ik vind daar wel een Paul Reinecke die in 1916 in een stomme film zou hebben gespeeld, maar zelfs als dat zijn vader zou zijn, dan zou hij er toch wel vrij laat aan begonnen zijn…
Hoe dan ook, Reinecke won in 1954 de Duitse titel in de cyclocross (wat in de praktijk neerkwam op de West-Duitse titel) en dat jaar behaalde hij met zijn ploeg RC Rot-Gelb Einbeck (buiten hemzelf waren dat Moitje, Efinger, Kamper, Nitschker en Knaak) de derde plaats in het nationale kampioenschap ploegentijdrit na RV 1889 Schweinfurt (Edi Ziegler, Günther Ziegler, Werner Knieß, Hugo Vay, Otto Karrlein, Horst Schabel) en RC Herpersdorf (Fritz Neuser, Willi Renn, Heinz Winkelmann, Werner Löw, Heinz Weltronski, Hans Gömmel).
Toch besloot hij in 1955 om, samen met Wolfgang Grupe en Horst Tüller, de grens over te steken naar de DDR om daar aan de befaamde Sporthogeschool van Leipzig (DHFK) te gaan studeren. Hij ging er ook koersen en won zo dat jaar Halle-Erfurt-Halle en Meissen-Leipzig-Meissen en kwam terecht in de nationale wielerploeg van Oost-Duitsland. Hij werd ook twintigste in de Vredeskoers (zie bovenstaande foto uit de archieven van de DDR)
Een jaar later veranderde hij alweer van gedachte en verhuisde terug naar het westen om daar beroepswielrenner te kunnen worden (foto onderaan van Marcel Segessemann, bijgekleurd door Bernard Paris). Hij reed dertig zesdaagsen, veelal met Hennes Junkermann, en in de nadagen van zijn sportloopbaan haalde hij in 1960 als knecht van Junkermann de eindstreep van de Tour de France. Nadien werkte hij als verkoper van de bandenfabrikant Continental te Bremen. (Wikipedia)

72 REINECKE Emil in 1956

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.