Tadej Pogacar (foto Jean-Pierre Verstraete na de E3-Prijs 2023) heeft Julian Alaphilippe van de Ardense dubbel gehouden. De Tourwinnaar remonteerde in Luik in een sprintje met vijf nipt de wereldkampioen en nam zo weerwraak voor het feit dat zijn ploeg niet had mogen starten in de Waalse Pijl omwille van een valspositieve coronatest. Alejandro Valverde moest op zijn 41ste verjaardag tevreden zijn met plek vier. De derde plaats was voor David Gaudu en de vijfde voor Michael Woods (Sporza).

Pogačar behaalde in 2018 als belofte enkele belangrijke overwinningen, zoals het eindklassement van de Grote Prijs Priessnitz spa en het eindklassement van de Ronde van de Toekomst.

In 2019 werd hij professioneel wielrenner bij UAE Team Emirates. In het voorjaar won hij de Ronde van de Algarve en werd eerste in het jongerenklassement van de Ronde van het Baskenland, zijn eerste UCI World Tour koers. In de Ronde van Californië reed hij in de koninginnenrit Tejay van Garderen uit de leiderstrui, waarna hij het eindklassement op zijn naam schreef. Hij werd dat seizoen ook Sloveens kampioen tijdrijden bij de elite. In juni behaalde hij de vierde plaats in de ronde van zijn thuisland, die zijn ploegmaat Diego Ulissi won. Pogačar won de jongerentrui. Tijdens de Ronde van Spanje van 2019 won hij drie etappes, werd hij 3e in het eindklassement en won hij ook hier de jongerentrui.

Na de Ronde van Valencia te hebben gewonnen, werd Pogacar tweede in de door corona ingekorte Ronde van de Verenigde Emiraten. Hij snoepte in de laatste rit vóór de lockdown nipt de dagzege af van Aleksei Loetsenko op de Jebel Hafeet. Maar liefst vijf keer probeerde de jonge Sloveen leider Adam Yates af te schudden, maar steevast zonder succes. De klassementsstrijd was gestreden, de top 4 mocht nog vechten om de ritzege. Loetsenko (Astana) was in de sprint iets te zeker van zijn stuk, Pogacar snelde hem net voor de streep nog voorbij.

Op het moment dat de vijfde etappe van de UAE-Tour was volbracht, leek er nog niets aan de hand. Jumbo-Visma-ploegleider Grischa Niermann omschrijft in Het Nieuwsblad hoe de situatie daar snel veranderde. “Om kwart voor twaalf kwam opeens een bericht van de organisatie dat er spoedoverleg was. Er werd op dat moment verteld dat er resoluut een streep werd gezet door de laatste twee ritten van de koers in het Midden-Oosten. We kregen te horen dat er twee mensen uit de karavaan waren besmet met het coronavirus (ironisch genoeg twee Italiaanse begeleiders van de lokale UAE-ploeg, RDS). Op dat moment werd het hotel op slot gegooid. We hebben vervolgens vannacht onze renners wakker gemaakt en op de hoogte gebracht van de situatie. Rond een uur of vijf ’s nachts is iedereen getest op het virus. We zitten vast in het hotel. Nu is het wachten op de uitslag en wat er verder gaat gebeuren. Onze vlucht gaat zondagochtend en voorlopig is dat nog steeds de planning. Het is hopen dat iedereen gezond blijft en dat we snel naar huis kunnen.”

Na de corona-lockdown heeft hij zichzelf in juni 2020 opgevolgd als Sloveens kampioen tijdrijden. Het 21-jarige supertalent van UAE Emirates was op het regenachtige parcours van 15,7 kilometer verrassend negen seconden sneller dan Vuelta-winnaar Primoz Roglic. “Na mijn tweede plaats in het wegkampioenschap van vorige week (na Roglic), voelt het heel goed om nu terug te keren en de overwinning te grijpen”, reageerde Pogacar op de website van zijn ploeg. Opvallend: bij de vrouwen won Urska Zigart, de 23-jarige vriendin van Pogacar. Zij werd op de weg al derde maar verpulverde nu de tegenstand in de tijdrit met drie minuten voorsprong op de tweede. The race was open to other nationalities, with Italy’s Alessandro De Marchi (CCC Team) setting a time of  34:21 for ninth place.

Daarna heeft hij in de tweede Pyreneeënrit in de Tour nogmaals zijn klasse getoond. De Sloveen klopte zijn landgenoot Primoz Roglic in een sprintje. Roglic neemt wel de gele trui over van Adam Yates. Held van de dag was Marc Hirschi, die bijna een solo van 90 kilometer kon afronden en derde werd. Hirschi had de jongste winnaar van een Tourrit sinds 1993 kunnen worden, toen ene Lance Armstrong vierde in Verdun. Die eer was nu weggelegd voor, jawel, Pogacar. Tadej Pogacar heeft dus een dijk van een weekend achter de rug. De rampzalig verlopen waaierrit is al bijna vergeten voor de Sloveen van UAE. Dat was zeker het geval toen hij ook nog de vijftiende rit op de Grand Colombier won, alweer voor Roglic. En zo heeft hij op 19 september wielergeschiedenis geschreven. Pogacar degradeerde in de klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles iedereen, inclusief gele trui en landgenoot Primoz Roglic. Die begon met een voorsprong van een minuut aan de tijdrit, maar moest de eindwinst toch aan Pogacar laten. Deze veroverde tevens de bergtrui en bleef uiteraard in het bezit van de jongerentrui. Hij is overigens de jongste Tourwinnaar sinds Henri Cornet (1905)!

Nadat hij in het nieuwe seizoen de derde rit had gewonnen in de UAE Tour door op de Jebel Hafeet de winnaar van vorig jaar Adam Yates te kloppen, kon de eindwinst hem niet meer ontsnappen. De beloftevolle Portugees João Almeida werd derde. Daarna heeft hij de macht gegrepen in Tirreno-Adriatico. De regerend Tourwinnaar nam op Prati di Tivo de leiderstrui over van Wout van Aert. Onze landgenoot verweerde zich kranig op de slotklim, maar stond er helemaal alleen voor en kon dus niet voorkomen dat Pogačar van hem wegreed. Pogačar hield een sterke Simon Yates nipt af voor de ritzege.

Na de UAE Tour is ook Tirreno-Adriatico een prooi geworden voor toptalent Tadej Pogacar. Pogačar begon met een geruststellende voorsprong van 1.15 minuut op Wout van Aert aan de chrono in San Benedetto del Tronto. De Belg won de tijdrit, maar strandde uiteindelijk op 1.03 minuut van de Sloveen. “Ik reed een goede tijdrit. Ik voelde mij goed, ook al was ik wel een beetje moe na de zware etappes van deze week. Maar ik ben heel blij met mijn prestatie”, zegt de 22-jarige klimmer, die achter Van Aert, Stefan Küng en Filippo Ganna vierde werd in de tijdrit. (Wielerflits, Wielerkrant, Het Laatste Nieuws, Sporza, Het Nieuwsblad en Wikipedia)

Tadej Pogacar is goed gezind als Ine Beyens hem op de rooster legt voor de start van de E3-Prijs 2023 (foto Jean-Pierre Verstraete)

Een gedachte over “Tadej Pogacar wint Luik-Bastenaken-Luik

  1. Tadej rijdt op de Prati di Tivo meer dan twee minuten sneller naar boven den de recordtijd van Froome. Pogacar realiseert 420 Watt gemiddeld (6.6 watt per kg).
    Van Aert verliest op deze beklimming van 36 minuten slechts 45 seconden op Poggie. Van Aert weegt ongeveer 15 kg meer dan Tadej en moet dus immense vermogenswaarden gereden hebben op deze klim. (Jammer dat Jumbo Visma deze waarden, vooralsnog, niet vrijgegeven heeft)

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.