Het is vandaag 25 jaar geleden dat de Australische schrijfster Pamela Lyndon Travers is overleden. Zij is vooral bekend van één boek, namelijk “Mary Poppins” uit 1934, wat ze nadien nog in talloze “spin-offs” heeft uitgespit.

Travers werd geboren als Helen Lyndon Goff. Als tiener begon ze al met het schrijven van gedichten, en publiceerde ze stukken in The Bulletin en Triad. Als actrice reisde ze door Australië en Nieuw-Zeeland als lid van een Shakespeare-acteergezelschap. In 1924 vertrok ze naar Engeland, waar ze ging schrijven onder het pseudoniem P.L. Travers (de voornaam van haar vader). Later nam ze deze initialen en de erbij horende volledige naam aan als haar echte naam. Ze gebruikte naar eigen zeggen de werken van J.M. Barrie, bekend van Peter Pan, als basis voor haar eigen verhalen.
In 1925 ontmoette Travers in Ierland de dichter George William Russell, die enkele van haar gedichten publiceerde. Via hem leerde Travers William Butler Yeats en andere Ierse dichters kennen. Zij wekten haar interesse in de wereld van de mythologie.
In 1934 publiceerde Travers haar eerste Mary Poppins-boek, wat haar eerste grote succes werd. In de jaren erop volgden zeven vervolgen, en een collectie andere verhalen. In 1936 ontmoette ze de mysticus George Gurdjieff, die ook een grote invloed op haar en haar werken had.
Reeds in 1938 werd Travers benaderd door Walt Disney, die haar Mary Poppins-verhalen graag wilde verfilmen. Ze wees zijn aanzoek lange tijd af, maar stemde in 1961 uiteindelijk toe. Ze probeerde grip te houden op de filmproductie, maar dit mislukte. Ze was zelf ook niet tevreden met het uiteindelijke resultaat, en weigerde haar medewerking te geven aan eventuele andere verfilmingen van haar werken. Over Travers’ samenwerking met Walt Disney verscheen in 2013 de film Saving Mr. Banks van John Lee Hancock. Emma Thompson vertolkt hierin op schitterende wijze P.L.Travers, die kampte met een onverwerkt jeugdtrauma met name over haar verafgode vader, die eigenlijk een alcoholieker was. Vandaar trouwens de titel, want Travers Goff (rol van Colin Farrell) stond model voor mr.Banks, de man die op zoek gaat naar een nanny voor zijn kinderen. Daarom hebben de originele boeken ook een donker kantje (Mary Poppins was eigenlijk de zus van haar moeder, die orde op zaken kwam stellen in de verloederde huishouding). En bijgevolg was ze er als de dood voor dat Walt Disney – minder overtuigende rol van Tom Hanks – van haar boek een onnozele tekenfilm zou maken. Het kostte Disney bloed, zweet en tranen om de nukkige schrijfster toch over de streep te trekken. Toch was ze zoals gezegd niet tevreden over de verfilming met Julie Andrews in de hoofdrol omdat ze die te simplistisch vond. De Mary Poppins die Travers beschreven had, was immers koud, intimiderend en voelde zich merkbaar superieur. Hoewel dat laatste nog doorschemert in de ‘practically perfect’ Mary Poppins in de film, speelt Julie Andrews geenszins een koude en intimiderende nanny. Iets wat Travers beschouwde als niets minder dan een belediging.
Het ergste vond ze echter dat de vaderfiguur in de film, Mr Banks, wel koud en intimiderend geworden was. Travers had Mr Banks namelijk geschreven als een warme figuur in wie ze haar eigen vaak afwezige vader weer tot leven wekte. En ook al was die vaak grof tegen haar en stierf hij aan de gevolgen van een alcoholverslaving op haar zevende, ze zou het Disney nooit vergeven dat hij het personage aangepast had. Toch was net die vaderfiguur wat Disney zo aantrok in het verhaal: hijzelf had een heel slechte band met zijn vader en wilde met Mary Poppins een sprookje maken waarin kinderen een wrede vader zoals hij er een gekend had, konden transformeren in een liefhebbende versie.
Travers bleef haar hele leven ongetrouwd. Op haar 40ste adopteerde ze een zoon genaamd Camillus. Ze stierf op 96-jarige leeftijd in Londen. (Wikipedia & Het Nieuwsblad van 25/12/2018)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.