Ook in haar afscheidsjaar blijft Anna van der Breggen (foto Axel VH) de koningin van de Muur van Hoei. De Nederlandse was voor de zevende keer op rij de sterkste in de Waalse Pijl. De wereldkampioene klom sneller omhoog dan Katarzyna Niewiadoma in een bloedstollende finale. (Sporza)

Anna van der Breggen (Zwolle, 18 april 1990) is een Nederlands wielrenster en olympisch kampioene. Van der Breggen is gelovig christen. In maart 2018 was ze ambassadrice voor de ChristenUnie in Zwartewaterland voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Van der Breggen werd in 2012 Europees kampioene tijdrijden (onder 23 jaar) en finishte als vijfde op het wereldkampioenschap wielrennen in Valkenburg bij de elite, nadat ze veel kopwerk had gedaan voor winnares Marianne Vos.
Eind augustus 2013 werd bekend dat Van der Breggen overstapte van het Sengers Ladies Cycling Team (dat na de ploegentijdrit van het WK 2013 ophield te bestaan) naar Rabobank-Liv/Giant. Op het wereldkampioenschap 2013 in Florence werd ze vierde nadat ze Marianne Vos wederom aan de wereldtitel had geholpen.
Tijdens de ploegentijdrit op het wereldkampioenschap 2014 in Ponferrada kwam Van der Breggen zwaar ten val en liep een bekkenbreuk op.
In 2015 won ze de Giro Rosa en de tweede editie van La Course, een wedstrijd die op de laatste dag van de Ronde van Frankrijk wordt georganiseerd. Op het wereldkampioenschap 2015 in Richmond won ze zilver op de weg, zilver bij het tijdrijden en brons bij de ploegentijdrit met haar team Rabo-Liv.
Op 7 augustus 2016 won Van der Breggen olympisch goud bij de wegwedstrijd in Rio de Janeiro, na een hectische wedstrijd waarin ze werd bijgestaan door Ellen van Dijk en uittredend kampioene Vos en waarin ze de op kop rijdende Annemiek van Vleuten in de laatste afdaling op de grond zag liggen. Drie dagen later won ze een bronzen medaille in de tijdrit.
Vanaf 2017 rijdt ze voor Boels Dolmans Cycling Team. Ze begon in januari van dat jaar in de Costa Blanca mountainbikewedstrijd, waarin ze samen met Margot Moschetti alle etappes en het eindklassement met 30 minuten voorsprong won. In april won ze de eerste editie van de heringevoerde Amstel Gold Race. Op de woensdag erna won ze voor de derde keer de Waalse Pijl. Ook de eerste vrouweneditie van Luik-Bastenaken-Luik schreef ze op haar naam, waarmee ze een hattrick scoorde in het eerste Ardense drieluik voor vrouwen. In mei won ze de Ronde van Californië met één seconde voorsprong.
In juli van hetzelfde jaar won Van der Breggen voor de tweede keer de Giro Rosa. In augustus won ze brons in de tijdrit op het Europees kampioenschap in het Deense Herning; op de weg werd ze opgevolgd door Marianne Vos. Een week later won ze met haar ploeg Boels Dolmans de ploegentijdrit in Vårgårda, Zweden. Met haar tweede plaats in het eindklassement van de Boels Ladies Tour verzekerde Van der Breggen zich van de eindzege in de World Tour.
Van der Breggen reed in de winter enkele veldritten, zoals in Surhuisterveen waar ze elk jaar rijdt, en deze keer dienst deed als het NK veldrijden. Ze finishte als zesde. Net als het jaar ervoor was ze ook actief op de mountainbike; ze won in februari de Cyprus Sunshine Cup. Haar eerste wegwedstrijd, Strade Bianche, won ze na een solo in de stromende regen, waardoor ze tevens leidster werd in de World Tour. Een maand later won ze de Ronde van Vlaanderen eveneens met een lange solo [zie foto]. In de week erna werd ze vierde in het eindklassement van de Healthy Ageing Tour, achter haar ploeggenoten Pieters, Blaak en Majerus. In de Waalse Pijl wist Van der Breggen haar vierde zege op rij te pakken. Ze droeg deze zege op aan haar mechanieker die twee dagen eerder een hartaanval kreeg en vlak voor de start uit een kunstmatige coma ontwaakte. Vier dagen later wist ze ook haar titel in Luik-Bastenaken-Luik te prolongeren. Na een maand rust zette ze haar zegereeks voort door de Spaans-Baskische Emakumeen Saria op haar naam te schrijven. In de hieropvolgende etappekoers Emakumeen Bira wist ze de puntentrui te winnen. Op 17 juli 2018 werd Anna van der Breggen tweede in La Course by Le Tour de France; in de finale in Le Grand Bornand werd ze, na vijftien kilometer lang als enige op kop gereden te hebben, enkele meters voor de eindstreep achterhaald door Annemiek van Vleuten.
Daarna heeft ze op grootse wijze het wereldkampioenschap op de weg op haar naam geschreven. De Nederlandse trok op 45 kilometer voor de streep ten aanval, raapte de kopgroep op, liet de kopgroep achter en soleerde vervolgens met meer dan drie minuten voorsprong op nummer twee Amanda Spratt en meer dan vijf minuten op nummer drie Tatiana Guderzo naar de overwinning. (Wikipedia
In 2019 heeft ze voor de vijfde maal de Waalse Pijl gewonnen. Zo wordt ze mederecordhoudster, samen met Marianne Vos. Daarna heeft ze de Ronde van Californië gewonnen. De laatste rit eindigde op een massasprint, gewonnen door de Italiaanse Bolsamo, zodat het klassement geen wijzigingen meer onderging. De kopvrouw van Boels-Dolmans had een dag eerder samen met ploeggenote Katie Hall in de bergrit van Ontario naar Mount Baldy de concurrentie op afstand geplaatst. De Amerikaanse Hall mocht voor eigen publiek de etappe op haar naam schrijven, nadat Van der Breggen donderdag al de eerste etappe had gewonnen. In het algemeen klassement heeft de wereldkampioene een voorsprong van 29 seconden op Hall, die vorig jaar de eindzege pakte. Van der Breggen won zelf ook al de Ronde van Californië in 2017.

Vervolgens heeft ze de negende en voorlaatste etappe van de Giro Rosa gewonnen. Ze klopte bergop haar landgenote Annemiek van Vleuten (Mitchelton-Scott), die aan de vooravond van de vlakke slotrit wel zeker was van eindwinst.

In september heeft ze in Bretagne nog een blinde vlek op haar palmares kunnen uitwissen. De Nederlandse wereldkampioene won de GP Plouay, een WorldTour-koers op de vrouwenkalender. Van der Breggen soleerde naar de zege. Coryn Rivera en Amy Pieters legden beslag op de ereplaatsen.

In 2020 heeft ze nog zo’n blinde vlek gewist: voor het eerst heeft ze de Nederlandse titel op de weg veroverd bij de vrouwen. Van der Breggen haalde het met ruim een minuut voorsprong op de topfavoriete Annemiek van Vleuten. Vroege vluchtster Anouska Koster werd derde op de VAM-berg in Drenthe, een kunstmatige berg met stijgingspercentages tot 24%. 

Daarna was ze de sterkste in het Europees kampioenschap tijdrijden in Plouay, voor haar landgenote Ellen van Dijk. Van der Breggen vult zo alweer een gat op haar palmares op na drie zilveren EK-medailles. Voor Van Dijk is het de eerste “Europese nederlaag” na vier titels op een rij.

Vervolgens heeft Van der Breggen voor de derde keer de Ronde van Italië voor vrouwen gewonnen, waarna ze de nieuwe wereldkampioene tijdrijden werd en op die manier alweer een gat in haar erelijst heeft opgevuld. Weliswaar leek de Amerikaanse titelverdedigster Chloé Dygert iedereen net als een jaar eerder weg te blazen, maar de Amerikaanse werd uitgeschakeld door een megacrash.

Twee dagen na haar wereldtitel in het tijdrijden heeft Anna ook de wereldtitel op de weg binnengehaald. Ze reed op het zware parcours in Imola weg in de voorlaatste ronde. Titelverdedigster Annemiek van Vleuten sprintte ondanks een gebroken pols nog naar het zilver door Elisa Longo Borghini, die nochtans een overbodige elleboog plaatste, te verslaan. Ze werd echter niet gedeklasseerd, zodat Marianne Vos strandde op de vierde plaats. Zo blijft België toch nog altijd het enige land dat een volledig podium kon bevolken (Salo, 1962). Daarna heeft Van der Breggen haar favorietenrol waargemaakt in de Waalse Pijl. De Nederlandse was voor de zesde keer op rij de sterkste op de Muur van Hoei, een record.

In het seizoen 2021 is de Omloop Het Nieuwsblad bij de vrouwen opnieuw een prooi geworden voor de wereldkampioene. Na Annemiek van Vleuten vorig jaar, nam Anna van der Breggen op de Bosberg afscheid van haar concurrentes. Belgisch kampioene Lotte Kopecky strandde op een vierde plaats. (Sporza)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.