115 jaar geleden begonnen vandaag in Athene voor de tweede keer de Olympische Spelen van de moderne tijden (de vierde in het totaal). Gewoon al aan het jaartal (1906) kan men zien dat het niet om “echte” O.S. kan gaan (want die hadden in 1904 en 1908 plaats), maar toch waren deze niet-erkende Spelen van belang voor de toekomst. Ik heb het gevonden bij Alcide, maar aangezien deze zelf verwijst naar de Franse Wikipedia, heb ik eens gekeken of ik op Wikipedia ook niets in het Nederlands kon vinden. En jawel hoor…

De Tussenliggende Spelen werden in 1901 door het IOC bedacht als onderdeel van een nieuw schema. In dit nieuwe schema zou er elke vier jaar, tussen de internationale Spelen die elke keer ergens anders zouden plaatsvinden, tussentijdse spelen worden georganiseerd in Athene. Dit werd gezien als een soort compromis: de Grieken vonden, na de zeer succesvolle Spelen van 1896, dat zij het elke vier jaar wel konden organiseren. Binnen het IOC was er wel enige steun voor dit voorstel. Pierre de Coubertin had hier echter grote bezwaren tegen, al was het maar omdat hij de eerste Spelen eigenlijk in zijn eigen land, Frankrijk, had willen organiseren. De tweede Spelen vonden daarom in 1900 plaats in Parijs.
Deze Spelen waren minder goed georganiseerd dan de voorgaande in Athene, ze werden overschaduwd door de wereldtentoonstelling die gelijktijdig plaatsvond. Het IOC steunde daarom het Griekse idee om een tweede vierjaarlijks sportevenement te organiseren, midden tussen de eerste serie. Het idee was dat beide Olympische Spelen zouden zijn met als enige verschil dat de helft het originele idee van Coubertin volgde om ze in verschillende landen te organiseren en de andere helft zou een permanent thuis vinden in Griekenland, met het Grieks Nationaal Olympisch Comité als organisator. Aangezien 1902 al te nabij was, werden de Spelen van 1906 de eerste tussenliggende spelen. Hoewel Coubertin het idee nog steeds niets vond, gaf het IOC zijn steun aan het Griekse NOC.
De Spelen van 1906 waren zeer succesvol. In tegenstelling tot de Spelen in 1900, 1904 en 1908 werden ze afgewerkt in een kort tijdsbestek en werden ze niet overschaduwd door andere internationale exposities. Dit succes heeft waarschijnlijk bijgedragen aan het voortbestaan van de olympische beweging.
Dit waren de eerste Spelen waarbij de deelnemers zich moesten registreren via hun nationale olympische comités, en dus ook voor hun eigen land uitkwamen. Verder was er voor het eerst sprake van een aparte openingsceremonie waarbij de deelnemers binnenkwamen achter de vlag van hun land. Tijdens de huldiging van de overwinnaars werd voor het eerst de vlag gehesen. Voor het eerst was er ook sprake van een echte sluitingsceremonie.
Het lukte de Grieken niet om in 1910 een tweede tussenliggende spelen te organiseren. Naast de spanningen op de Balkan bleek ook dat het moeilijk was elke twee jaar Spelen te organiseren. Mensen hadden niet genoeg tijd om zich voor te bereiden.
Toen het niet was gelukt om de Spelen in 1910 te organiseren, verdween het vertrouwen in Athene als organisator van de Spelen. Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog moesten verdere Spelen wachten tot na de oorlog. Op dat moment was het echter al meer dan tien jaar na de tussenliggende Spelen van 1906 en werd er verder van het hele idee afgezien.
Aangezien de twee Spelen in Athene nu de uitzondering waren geworden, werd de status van deze Spelen achteraf veranderd. Het waren de Spelen ter gelegenheid van het tienjarige bestaan van de Olympische Spelen. Omdat meer nadruk werd gelegd op de continuïteit van de vierjarige Olympiades, pasten de Spelen van 1906 hier niet meer in. Vandaar dat het IOC tegenwoordig deze Spelen niet meer erkent als Olympische Spelen en de records en medailles niet officieel worden erkend als olympisch.
Het kan worden beargumenteerd dat het succes van de Spelen 1906 in Athene de olympische beweging levend heeft gehouden. Verder zijn veel van de zaken die voor het eerst gepionierd werden tijdens deze Spelen, nu een integraal onderdeel van de Olympische tradities.
Persoonlijk zou ik er dit nog willen aan toevoegen: men zou kunnen zeggen dat met het loskoppelen van de Winter- en de Zomerspelen, deze tweejaarlijkse Olympische Spelen in zekere zin in ere zijn hersteld. Bovendien is het ook een voorafschaduwing van wat jaarlijkse “jaargetijdespelen” zouden kunnen worden, dus: het ene jaar Lentespelen, het volgende de Zomerspelen (die kunnen in het traditionele “Olympisch jaar” blijven vallen), daarna de Herfstspelen en tenslotte de Winterspelen.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.