Op woensdag 20 april 2011 werd het nieuwe thema in het aquarium in het Waasland Shopping Center in Sint-Niklaas officieel voorgesteld (het thema wijzigt elke 6 maand). ‘De Wase Vijverwinkel’, die sinds anderhalf jaar het reuze-aquarium (11m lang, wand 40 m²) onderhoudt, stelde ‘de nieuwe bewoners’ voor. Na het Malawimeer ligt het thema voor de nieuwe biotoop dichterbij: Temse aan de Schelde. Temse was op de voorstelling vertegenwoordigd door burgemeester Luc De Ryck en Toerisme Temse-voorzitter Marcel De Moor. Ook Koen Vondenbusch, zaakvoerder van ‘De Wase Vijverwinkel’, is een Temsenaar: zijn zaak is gevestigd in Sint-Niklaas (Heihoekstraat, Nieuwkerken), maar hij woont in Tielrode.

Naast een prachtig zicht van Temses typische skyline, inclusief de nieuwe brug, wordt bijzondere aandacht besteed aan de legende van de patrones van Temse, de H. Amelberga (8ste eeuw). Op de vlucht voor Karel Martel, die haar tegen haar wil in wilde huwen, stak zij volgens de legende de Schelde over op de rug van een steur. Het is dan ook de steur die centraal staat in het aquarium. Steuren kwamen tot in de eerste helft van de 20ste eeuw voor in de Schelde en konden bijzonder groot worden (tot 7 m). Door overbevissing en de slechte waterkwaliteit zijn zij bijna volledig verdwenen uit de Europese binnenwateren. Gelukkig zijn er kweekprogramma’s opgestart, die ijveren om de steur opnieuw in te voeren in diverse rivieren.
In het aquarium zijn 7 verschillende steursoorten te zien, 40 vissen in totaal. Blikvanger is de Atlantische steur, een erg zeldzame soort, waarvan De Wase Vijverwinkel toch enkele exemplaren heeft kunnen bemachtigen. Er werd, zoals steeds, een bioloog ingeschakeld om te bepalen hoeveel en welke vissen het aquarium mogen bevolken. Naast het aquarium zijn infoborden opgesteld, die info verschaffen over de H. Amelberga en de aanwezige steursoorten.
Een (legendarisch) verhaal wil dat de laatste vis die na Wereldoorlog II in de Schelde in Temse is waargenomen, een steur was. Theoretisch (wetenschappelijk) zou dat inderdaad kunnen, of het ook zo was, valt niet (meer) te bewijzen…
Mede inachtgenomen dat het Waasland Shopping Center jaarlijks 6 miljoen bezoekers telt, betekent deze interpretatie van Temse aan de Schelde uitzonderlijke publiciteit voor de gemeente.

Info:
– Project: Katrien Giebens, 0475 432 418
– De steur: Koen Vondenbusch, 0475 23 69 45

Op de foto v.l.n.r. Toon De Meester, technisch verantwoordelijke Waasland Shopping Center, Katrien Giebens, algemeen verantwoordelijke, Koen Vondenbusch (De Wase Vijverwinkel), burgemeester Luc De Ryck en Toerisme Temse-voorzitter Marcel De Moor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.