Het is vandaag al vijf jaar geleden dat Prince Rogers Nelson, beter bekend onder zijn artiestennaam Prince, is overleden (foto jimieye from flickr.com via Wikipedia). In de ochtend van 21 april 2016 werd Prince op 57-jarige leeftijd dood aangetroffen in een lift van zijn woning in Paisley Park Studios, Chanhassen. Begin juni 2016 werd bekendgemaakt dat hij is overleden aan een onopzettelijke overdosis fentanyl.

Prince heeft een omvangrijk oeuvre. Tot en met 2015 zijn er onder zijn eigen naam in totaal 48 tot 50 albums uitgebracht: 35 standaardalbums, 3 livealbums, 4 tot 6 compilatiealbums en 6 remix- en alleen via internet te verkrijgen of te beluisteren albums. Daarnaast is Prince een van de meest gebootlegde artiesten. Veel muziekjournalisten beschouwen Dirty MindPurple Rain en Sign “☮” the Times als zijn beste drie platen. Deze stonden in vele Top-100-lijsten van de jaren 80. In de jaren 80 had hij een groep genaamd The Revolution, en in de jaren 90 een andere groep genaamd de New Power Generation. Zijn muzikanten behoorden volgens critici tot de besten in hun genre. Hij werkte samen met bekende jazzmuzikanten zoals Miles Davis, maar ook met funkpioniers zoals George ClintonLarry Graham en Maceo Parker. Naast het opnemen van zijn eigen muziek schreef hij nummers voor of werd hij gecoverd door vele andere artiesten, zoals Alicia KeysSinéad O’ConnorChaka KhanCyndi LauperCeline DionSheena EastonMartikaJoe CockerTom JonesSimple MindsKid Creole en The Bangles. Hij was een promotor van nieuwe artiesten, zoals The TimeApollonia 6 en Sheila E. Prince regisseerde en acteerde in drie films (Under the Cherry MoonSign “☮” the Times en Graffiti Bridge) en speelde in de film Purple Rain. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.