De ondertitel van het boek Plots mocht ik niet meer lachen luidt: Hoe de islam vrouwen onderdrukt. Auteur is Darya Safai, van Iraanse afkomst, tandartse en bekend vrouwenrechtenactiviste. Ze vertelt in dit boek haar levensverhaal, te beginnen met haar jeugd in Iran sinds de Islamitische revolutie uit 1979 (ayatollah Khomeini). Darya was toen vier jaar.

Ze heeft het aan den lijve ondervonden wat een islamitische republiek in de praktijk betekent voor meisjes en vrouwen, hoe beperkend en discriminerend dit was. Darya verhaalt in detail hoe frustrerend het leven voor vrouwen er is. Gelukkig had ze goed opgeleide en ruimdenkende ouders, die haar ook stimuleren om te studeren. Tijdens haar studie tandheelkunde leert ze haar latere echtgenote Saeed kennen en raakt ze met hem betrokken bij de studentenrevolte en oppositie tegen het regime. Darya wordt een tijd lang opgesloten in de gevangenis, haar man moet onderduiken. Samen besluiten ze te vluchten (in 1999), eerst naar Turkije en dan verder naar België (waar Saeed nog gestudeerd had). Zij krijgen in ons land asiel, ze leren de taal en bouwen hier een tandartsenpraktijk uit. Maar Darya blijft actief als activiste, zo zet ze de beweging Let Iranian women enter their stadiums op, om te protesteren tegen de uitsluiting van vrouwen in Iran bij sportwedstrijden. Ze beschouwt de strijd voor vrouwenrechten als een hefboom om het conservatieve islamitische regime te bestrijden. Ook in ons land is ze actief, o.m. door lezingen in scholen, ze beschouwt dit als haar taak omdat ze tot haar verbazing vaststelt dat het islamisme ook in het Westen zijn tentakels uitspreidt. Als ervaringsdeskundige hoopt ze via deze lessen, via haar activisme, via opiniestukken in de pers en nu ook via haar politiek engagement een steentje bij te dragen tot de strijd tegen het islamisme, dat vrouwenrechten onderdrukt. Een heel boeiend en lezenswaardig boek.

Fons Mariën, 17/10/2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.