‘Over God’ is het recentste boek van de Gentse filosoof en bekende atheïst Etienne Vermeersch. De kern van dit boek is een tekst die hij in de jaren ’90 schreef over waarom hij niet in de god van het christendom gelooft, dat was toen een antwoord op talrijke reacties na een optreden op VTM waarin hij zijn atheïsme verkondigd had. Hier wordt die tekst integraal weergegeven, maar aangevuld met een inleiding, postscriptum (waarin hij repliceert op kritiek op zijn tekst) en een uitgebreid nawoord waarin hij talrijke publicaties over de onderwerp sinds 1992 bespreekt. 

Belangrijk aan de inleiding is dat hij nog eens stil staat bij zijn persoonlijke evolutie, van diep-gelovige en kloosterling tot een vooraanstaand atheïstisch filosoof. Vermeersch kent dus de god van het christendom goed en weet waarover hij spreekt. Bij uitbreiding betrekt hij hier ook het jodendom en de islam in die in wezen dezelfde monotheïstische stelling hebben. In een slotwoord gaat hij vooral tekeer tegen wat hij de ‘pierewieters’ noemt: veel hedendaagse mensen die een uiterst subjectieve en meestal vage omschrijving van hun godsgeloof geven (omdat ze wel beseffen dat de moderniteit het traditionele geloof grotendeels ondermijnt), zodoende afstand nemend van de christelijke god zonder god te willen verlaten. Dit is een dubbelzinnige houding, die door de vaagheid van het geloof ook moeilijk te ‘pakken’ valt.

Voor mij heel nuttige lectuur; dit boek, zou verplichte lectuur moeten zijn voor alle 18-jarigen!

Fons Mariën, 19/10/2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.