Outlaws is de vertaling van Las leyes de la Frontera van de Spaans-Catalaanse schrijver Javier Cercas. Ik las eerder al Soldaten van Salamis van hem. Dit boek handelt over een jeugdbende in Gerona in het jaar 1978, kort na de dood van Franco en in de periode van de transitie naar de democratie.

De 16-jarige Ignacio raakt in de zomervakantie betrokken bij de jeugdbende van de Blauwe, deels omwille van het meisje Tere dat er deel van uit maakt. Hij raakt verder verstrikt in de bende tot na een mislukte bankoverval. Daarna komt Ignacio weer op het goede pad dankzij zijn familie. Ignacio studeert verder en wordt advocaat. Twintig jaar na die zomer krijgt hij op zijn advocatenbureau bezoek van Tere die zijn hulp inroept om de Blauwe te verdedigen en zo uit de gevangenis te halen…

Outlaws is een vlot geschreven en spannend boek over de kansarme jongeren die het criminele pad opgaan, hun kansen op reïntegratie in de maatschappij en de rol van de samenleving en van het individu hierin. Daarnaast is het ook een liefdesgeschiedenis. Een boeiend boek dat naar het einde toe soms wat langdradig wordt door te veel plotwendingen. Het is spannend zonder een whodunit te zijn.

Fons Mariën, 23/04/2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.