In 1990 stond de voltallige spelersgroep van het Speeltheater op de scène om ter plekke te improviseren naar aanleiding van tevoren min of meer bepaalde spelstructuren. De reacties daarop waren verschrikkelijk positief. Vooral het jonge publiek apprecieerde het enorm dat het kon ingrijpen in wat er zich op het toneel afspeelde en er een totaal andere wending aan geven. Soms heerste er dan ook een hectische sfeer die uitmondde in het scanderen van “we want more” en dergelijke. Het Speeltheater wilde daar in 1991 dan ook graag mee doorgaan, ook omdat improvisatie hét kenmerk blijft van dit theater. Er was echter wel een verschil met vorig jaar. Er werd nu een groep van zes acteurs uitgekozen, die gedurende een vrij lange tijd intensief werd getraind.

MELODRAMA
Oorspronkelijk was het de bedoeling om zoals in de Commedia dell’ Arte een personage te ontwikkelen. Die personages zouden in de zaal dan een aanzet van een scène geven, waarna de spelleider – opnieuw Martijn Bouman – de handeling stopzet en aan het publiek vraagt wat er nu verder moet gebeuren.
Dat is nu ook wel zo, maar de personages zijn veel minder afgelijnd dan men uit de oorspronkelijke bedoeling zou kunnen afleiden. De acteurs geven veeleer een soort van type-rol aan, waarin ze graag door het publiek zouden worden “gecast”. Dit gebeurt dan door het aanbrengen van een kernwoord, dat een beroep kan weergeven, een situatie of een gevoelen. Een aantal toneelattributen staan de spelers hierbij ter beschikking. Soms geeft het publiek ook een eindzin van een scène aan. Vooral dit laatste is erg geestig omdat de toeschouwers aanschouwelijk het proces kunnen meemaken hoe men daar naartoe begint te werken.
Verder is het erg opvallend dat het melodramatische en het komische de toeschouwers het meest aanspreken. Geen wonder dus dat er zoveel soap- en comedy-series op televisie zijn te zien. Wie er harder wil tegenaan gaan, wordt soms door het publiek teruggefloten. Puur geweld daarentegen (b.v. iemand vermoorden en nadien in mootjes hakken) ligt dan weer wél in de markt. Vooral kinderen willen nogal eens die toer opgaan. Dat zal ook wel een televisie-verschijnsel zijn, zeker?
GEEN CONCURRENTIE
Deze productie, die zich zowel tot kinderen, tot tieners als tot volwassenen kan richten, loopt in samenwerking met de theateropleiding van de Hogeschool Eindhoven die naast coach Martijn Bouwman ook het gros van de acteurs levert met Mirjam De Bont, Theo Maassen, Hans Teeuwen en Herman Van de Wijdeven (*). Van het Speeltheater zelf zijn enkel Geert Willems en Jeanne Pennings van de partij. Deze laatste vertelde over haar ervaringen met “Hoge bomen wind”: “Het leuke voor de acteurs is vooral dat je nu eens de volle honderd procent van je mogelijkheden kunt aanspreken. Je moet je er echter wel van bewust zijn dat je dat maar kan doen bij de gratie van je medespelers. Je kan slechts de ster spelen, als de anderen dat ook toelaten. Als er twee zijn die allebei de ster willen zijn, dan zit je naast mekaar heen te spelen, dus dat kan niet. Dat gegeven relativeert een heleboel.”
Deze instelling wijst er ook op dat dit improvisatietheater niets te maken heeft met de gelijkaardige competitie die vooral in het Franstalige landsgedeelte opgang maakt. Al kan het niet anders dan dat iemand wel al eens de show tracht te stelen, toch is het concurrentieprincipe bij het Speeltheater eigenlijk niet van toepassing.
Nieuw is tenslotte ook nog dat de muzikale begeleiding door Dirk Bauters of Franky De Cock. Niet alleen vangt men hiermee vervelende stiltes op of helpt men de actie te onderlijnen, het kan op zich ook erg grappig zijn en het improvisatietalent van de muzikant wordt alvast ook naar waarde geschat.

(*) Theo Maassen (derde van links) en Hans Teeuwen (uiterst rechts op de foto) zaten dus samen in deze productie! Ze waren natuurlijk beiden nog erg jong en stonden pas aan het begin van hun carrière.

Referentie
Ronny De Schepper, Improvisatie blijft het basisprincipe, De Rode Vaan nr.16 van 19 april 1991

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.