“Oostende, de zomer van 1936” is een heruitgave van Schaevers’ boek uit 2001. De ondertitel luidt Irmgard Keun, Egon Erwin Kisch, Joseph Roth, Stefan Zweig aan de Belgische kust en maakt al meer duidelijk waar zijn boek over gaat : een groep van Duitstalige schrijvers (uit Duitsland en Oostenrijk, Tsjechoslovakije) die in de jaren dertig hun land ontvluchtten voor het naziregime en vervolging. Zij reisden in Europa, verbleven in Parijs, Amsterdam, Brussel en dus ook in Oostende, hoofdzakelijk en niet alleen in de zomer van 1936. Schaevers schrijft ook over andere schrijvers die niet in de ondertitel vermeld staan (zoals Arthur Koestler, Hermann Kesten e.a.). Ze vormden trouwens geen hechte groep, er waren vriendschappen, liefdes maar ook rivaliteiten en (politieke) onenigheden.

“Oostende, de zomer van 1936” is een interessant boek voor wie iets meer wil vernemen over deze schrijvers-in-exil en zeker voor wie iets van die auteurs gelezen heeft. Zo is het werk van Zweig en Joseph Roth nog heruitgegeven.

Fons Mariën, 01/05/2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.