Op 17 april 1961 houdt Fidel Castro een speech voor de Cubaanse radio, waarin hij zich tot het Marxisme-Leninisme bekent en aankondigt dat Cuba voortaan een communistisch bewind zal kennen. Tegelijk was er een invasie in de Varkensbaai en op Playa Girón door 1300 Cubaanse ballingen vanuit de Verenigde Staten.

Toch kan dit enkel maar toeval zijn, want volgens het oorspronkelijke plan zouden twee dagen tevoren reeds de militaire vliegvelden van Cuba worden gebombardeerd door de VS. Dit onderdeel werd echter op last van de Amerikaanse president John F.Kennedy geschrapt. Omdat luchtoverwicht een cruciaal onderdeel van het invasieplan was, werden hiermee de kansen op een overwinning voor de Cubaanse ballingen drastisch verkleind. Ook Kennedy’s weigering Amerikaanse troepen in te zetten als de invasie zou misgaan, droeg daar aan bij.
In de laatste uren, toen de kleine luchtmacht van Castro de landingspoging al bijna had afgeslagen, werd Kennedy gebeld door generaal Charles Cabell, adjunct-hoofd van de CIA, met de mededeling dat de motoren van de Amerikaanse vliegtuigen op vliegdekschepen vlak voor de kust van het eiland al warm liepen. De dreigende mislukking van de invasie zou zo binnen enkele minuten worden gekeerd; Kennedy hoefde alleen maar zijn toestemming te verlenen.
De president weigerde echter aan dit verzoek te voldoen, waardoor de strijd in de Varkensbaai na drie dagen definitief werd beslist in het voordeel van de Cubaanse regering. De ballingen leden een zware nederlaag. Van het 1300 man sterke invasieleger werden er 90 gedood en 1189 gevangengenomen. Na 20 maanden werden zij vrijgelaten, nadat de VS 53 miljoen dollar aan Cuba hadden betaald voor voedsel en medicijnen. Na de actie werd generaal Cabell als adjunct-hoofd van de CIA door Kennedy ontslagen. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.