Voor ons derde rendez-vous in onze reeks “vrouw en crisis” hebben we veertig jaar geleden de stad verlaten en zijn we de provincie ingetrokken. Meer bepaald richting Land van Waas. Tussen grazende geiten en loeiende koeien troffen we er een café-dancing aan, die wordt uitgebaat door een jong echtpaar. Uiteraard hadden we — in het kader van deze reeks natuurlijk — weer enkel oog voor het vrouwelijk lid van het gezelschap. L. is haar naam, ze is twintig en pas moeder geworden van een schattige dochter die naar de echtgenote van een onlangs overhoop geschoten popvedette werd genoemd. En meteen hadden we een aanknopingspunt voor ons gesprek…

MAN EN VROUW GELIJK
– Een pasgeboren baby brengt wellicht extra-kosten teweeg?
L. :
Tot hiertoe hebben we daar toch nog niet veel van ondervonden. De kosten lopen niet erg hoog op, zodat we met de geboortepremie kunnen volstaan. Bovendien is, ondanks de crisis, het houden van een café nog steeds een lonende bezigheid.
— Is het combineerbaar met je werk ?
L. :
Ja, omdat het een heel brave baby is die de hele nacht door slaapt.’s Avonds, wanneer het café opengaat moet ik ze enkel nog wassen en onderstoppen en voor de rest gaan we dan af en toe om beurt eens kijken. Dat levert geen problemen op.
– “Om beurt” zeg je, dus wat dat betreft neemt je echtgenoot verantwoordelijkheid op. Ook wat de andere aspecten van de gewone dagtaak aangaat ?
L. :
Die taken worden inderdaad verdeeld. Op dat punt komen we prima overeen.
GEEN CRISIS VOOR DE JEUGD
— Je hebt het reeds aangestipt : het houden van een café blijft lonend, ook in crisistijd. Een bekend verschijnsel overigens. Maar er is dus toch nog geld om te spenderen ?
L. :
Echter niet het hele jaar door. Opvallend was de geweldige toeloop rond nieuwjaar en de rest van januari. Dan worden immers de nieuwjaarspremies uitbetaald. Daar werd dan ook goed op geklonken. Februari daarentegen was heel slecht, héél slecht. Het was net alsof iedereen alles erdoor had gejaagd. Men kwam gewoonweg weinig buiten, zoals collega’s en de brouwer en zo ons bevestigen. Mensen die een winkel uitbaten hebben dit ook ondervonden. De maand februari is traditioneel wel slecht voor caféhouders, maar nu was het toch extra-slecht.
— Jullie hebben een specifiek jongerencafé. Kun je iets meer vertellen over hun financiële capaciteiten ?
L. :
Ik zie niet veel verschil met « mijn eigen tijd », maar die ligt natuurlijk nog niet lang achter de rug… Ik vind echter dat het aan jongeren, en daarmee bedoel ik dan specifiek jonge mensen die nog bij hun ouders wonen, niet te zien is dat het crisis is. Sommigen hebben zelfs heel véél geld. Het valt b.v. wel eens voor dat zij een briefje van vijfduizend laten wisselen…
— Zijn er veel werklozen bij ?
L. :
Ik denk van niet. Daarover wordt eigenlijk niet gesproken. Die heel jonge snaken waarover ik het zopas had komen gewoon om zich te amuseren en niet om over de economische toestand of over politiek te praten. Jongeren van, laten we zeggen, tussen twintig en dertig doen dat wél.
MEISJES, ZE MAAKTEN ONS (FINANCIEEL) KAPOT, MIJNHEER
— Is er een verschil tussen jongens en meisjes bij het consumeren ?
L. :
Ik heb de indruk dat jongens over meer geld beschikken. Dat was bij mij thuis ook reeds het geval. Mijn broers kregen meer dan ik. Het lijkt erop alsof jongens steeds moeten kunnen « uitpakken », de « big spenders ». Meisjes dansen ook meer dan ze drinken. Bij jongens ligt dat andersom.
— Laten, naar de hoofse traditie, meisjes zich nog steeds vrijhouden door jongens ?
L. :
Dat is fel verminderd. Om eerlijk te zijn, ik vond zelfs dat dit in mijn tijd reeds niet meer het geval was. Wij gaven ook wel al eens een rondje.
— Vooraleer wij dat zelf ook gaar doen nog één vraagje… Heb je hier nog iets aan toe te voegen ?
L. :
Wat ik vooral wilde beklemtonen is het grote verschil tussen jongeren die wel en andere die niet gehuwd zijn. Jonggehuwden hebben het echt moeilijk. Dat voelen we zeer goed. Die komen minder uit hun nest.

Referentie
Ronny De Schepper, “Jonggehuwden hebben het moeilijk” (vrouw en crisis, deel drie), De Rode Vaan nr.16 van 1981

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.