Het is al veertig jaar geleden dat te Brussel op vierentachtigjarige leeftijd Jean Taillard is overleden, een van de laatste overlevenden van het roemruchte « bataljon der 517 » die in 1921 de Communistische Partij van België hebben gesticht.

Als boekhouder vinden wij hem vanaf 1918 terug als een actief militant in de Bediendenvakbond te Brussel. Van 1925 tot 1928 was hij zelfs permanent secretaris van deze vakvereniging. Van 1936 tot 1945 ontmoeten wij hem in de provincieraad van Brabant en van 1946 tot 1954 zetelt hij voor Brussel in de senaat. Ook in de schoot van de partij heeft hij talrijke en belangrijke verantwoordelijkheden op zich genomen.
In oktober 1941 werd Jean Taillard door de bezetter aangehouden. Gedurende 44 maanden verbleef hij in oorden zoals Breendonk, Mauthausen, Dachau, Natzweiler. Maar reeds eerder had hij aan den lijve ondervonden wat repressie betekent. Reeds in 1923 figureerde hij onder de beschuldigden van het « groot complot » en ook in 1925, 1928 en 1932 maakte hij kennis met de cel. In 1940 werd Jean Taillard samen met een aantal kameraden op bevel van de Belgische regering gedeporteerd naar het kamp Vernet in Frankrijk.
Ondanks zijn hoge leeftijd en zijn wankele gezondheid bleef Jean Taillard tot op het eind van zijn leven actief. Zo was hij secretaris van de Vriendschapsvereniging België-Roemenië en ook bleef hij bedrijvig binnen de verenigingen voor gewezen politieke gevangenen.
De teraardebestelling van Jean Taillard heeft plaats op donderdag 16 april 1981 te Brussel. Afspraak om 10 u. 45 voor het Frans Hospitaal, Josse Goffinstraat 158, 1080 Brussel.
Het Politiek Bureau en de redactie van de « rode vaan » buigen zich met eerbied voor de herinnering aan deze integere militant. Aan de weduwe van de overledene en aan zijn familie bieden zij hun oprechte blijken van medeleven aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.