De ondertitel van het boek “Ontwaken uit onze illusies” van Romain Goorman luidt: ‘Een zoektocht naar Zingeving op het raakvlak tussen Wetenschap en Filosofie’. Dat prikkelde mij toen ik dit boek in de boekhandel aantrof, want wetenschap en filosofie boeien me.

Dit boek is bovendien een uitgave in eigen beheer van een gepensioneerd persoon die blijkbaar ook wetenschappelijk is opgeleid. Hij gaat ervan uit ons wereldbeeld reductionistisch-materialistisch is en noemt dit een illusie. Hier tegenover plaatst hij een “intuïtief-holistische visie”. Een tweede illusie is volgens hem het egocentrische denken en handelen van de mens. De auteur gaat vervolgens dieper in op de quantummechanica, m.a.w. de studie van elementaire deeltjes (dus deeltjes die kleiner zijn dan atomen). Hij stelt vast dat deze deeltjes niet beantwoorden aan de klassieke fysicawetten en zich anders ‘gedragen’, meer bepaald noemt hij hun verstrengeldheid en non-lokaal karakter. Aan deze merkwaardige wetenschappelijke gegevens koppelt hij dan een aantal verregaande hypothesen.

In feite poneert hij het bestaan van een niet-materiële of spirituele werkelijkheid, die hij typeert als ‘een oceaan van informatie of bewustzijn’. Hij poneert dat ons gewone waakbewustzijn zich beperkt tot de uiterlijke werkelijkheid en dat dit niet de echte werkelijkheid is. De immateriële werkelijkheid is een soort ‘oceaan van bewustzijn’ waarvan we slechts een deeltje zijn en waarmee we in verbinding staan. De droom en het onderbewuste hebben hiermee contact, evenals de mystici en mensen met paranormale gaven. Waar hij eerst spreekt over hypothesen, verandert zijn discours steeds meer in een poneren en geloven in die werkelijkheid. Volgens de auteur moeten we ook ons egocentrisme laten varen en ons toeleggen op ‘de weg naar binnen’, stilte, meditatie, onthechting van materiële dingen e.d. die ons een ‘intuïtief-holistisch inzicht’ kunnen brengen waar de gewone (wetenschappelijke) kennis niet bij kan. Hij schrijft over het loslaten of ontwaken uit onze illusies en koppelt aan dit nieuwe inzicht of nieuw paradigma verregaande perspectieven in het kader van een transitie naar een nieuwe mens en samenleving.

Ik behoor tot wat hij de ‘sceptici en logisch positivisten’ noemt die zijn gedachtegang niet volgen. Mijn visie op de werkelijkheid is materialistisch in wetenschappelijk-filosofische zin. In feite laat de auteur in zijn boek een verwarring bestaan tussen materialisme in de gewone spreektaal en materialisme in wetenschappelijk-filosofische zin. Dit laatste betekent een kijk op de werkelijkheid die stelt dat alles een kwestie van materie is (en energie, sinds Einstein weten we dat beide in verband staan) en deze visie ontkent een immateriële realiteit die zou bestaan uit geest of ziel of bewustzijn. Materialisme in gewone mensentaal betekent gehechtheid aan materiële bezittingen en heeft hier niets mee te maken. Bovendien koppelt deze auteur verregaande hypothesen aan de gegevens over de aard en het ‘gedrag’ van elementaire deeltjes, hij beweert dat deze gegevens ‘bewijzen’ dat de werkelijkheid niet materieel is. Verder strookt zijn denken vooral met oosterse filosofie (waar hij ook over schrijft) die ver van me af staat. Wetenschap is een zoektocht naar betrouwbare kennis (waarop dan reëel werkbare technologieën zich baseren, wat hij toegeeft), de intuïtief-holistische denkwijze houdt volgens mij geen enkele garantie op betrouwbare kennis.

Fons Mariën, 21/03/2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.