Het is vandaag 65 jaar geleden dat Chuck Berry in de Chess-studio’s in Chicago “Roll over Beethoven” heeft opgenomen. Hij werd daarbij bijgestaan door Johnnie Johnson op piano, Willie Dixon op bas en Fred Below op drums.

Volgens Wikipedia schreef Berry het nummer als antwoord op zijn zus Lucy, die altijd klassieke muziek speelde op de piano wanneer Berry eigentijdse popmuziek wilde spelen.

Behalve naar de klassieke componisten Beethoven en Tsjaikovski verwijst de tekst naar verschillende andere popmuzikanten. Early in the Mornin’ is de titel van een nummer van Louis Jordan en Blue Suede Shoes verwijst naar het nummer van Carl Perkins. Verder is “Hey Diddle Diddle”, afkomstig van het kinderliedje The Cat and the Fiddle, een indirecte verwijzing naar Bo Diddley.

Merkwaardig, hoewel de woorden rocking en rolling genoemd worden, wordt de muziek waarvoor klassieke muziek uit de weg moet gaan altijd “rhythm’n’blues” genoemd en niet “rock’n’roll”!

Alhoewel ik het zelf één der beste rocknummers aller tijden vind en velen het daarover met mij eens zijn, kwam de plaat oorspronkelijk slechts tot een 29e plaats in de Billboard Hot 100 en een zevende plaats in de Rhythm & Blues Records Bestsellers-lijst. Op de Rolling Stone-lijst van de 500 Greatest Songs of All Time bereikte het ook slechts met moeite de top honderd (97ste om precies te zijn).

The Beatles hadden het nummer al jaren op hun repertoire toen ze het in 1963 opnamen voor hun tweede langspeelplaat With the Beatles. Merkwaardig hierbij is dat George Harrison de zang voor zijn rekening neemt.

Het Electric Light Orchestra nam in 1973 een versie van Roll Over Beethoven op voor hun tweede album ELO 2. Hier is het opmerkelijke dat fragmenten uit de Vijfde symfonie van Ludwig van Beethoven tussen de tekst en muziek van Chuck Berry werd gemonteerd. Het resultaat duurde 7 minuten en 3 seconden; de versie die op de Amerikaanse editie van het album terechtkwam duurde zelfs 8 minuten en 9 seconden (zie hieronder). Voor een singleversie werd het nummer ingekort tot 4 minuten en 32 seconden. Het mocht echter niet baten, de singleversie haalde slechts de 42e plaats in de Billboard Hot 100, de zesde plaats in de Britse UK Singles Chart, de 26e plaats in de Nederlandse Top 40 en de 19e plaats in de Nationale Hitparade. In de Vlaamse Ultratop klom het niet hoger dan de 24e plaats.

Een gedachte over “65 jaar geleden: Chuck Berry neemt “Roll over Beethoven” op

  1. Zelf leerde ik het nummer ook kennen door de Beatles omdat Chuck Berry nog niet zo bekend was in onze contreien. Dat veranderde toen ik “No particular place to go” en “You never can tell” hoorde en ik op zoek ging naar Chuck’s versie. Toch verwonderlijk zoals ge zelf zegt dat het nummer nooit hoog scoorde. Berry piekte op 29 in Billboard, op 48 in Cash Box. De Beatles op 68 in Billboard en op 30 in Cash Box. ELO op 42 in Billboard en op 48 in Cash Box. Maar voor de Beatles was er nog een andere groep die “Roll over Beethoven” coverde in 1961: The Velaires. Zij piekten in Billboard op 51 en in Cash Box op 86.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.