De Engelse groep Fischer-Z is alweer voor een concerttournee in ons land. Het ziet er naar uit dat zij zonder veel enthousiasme zullen worden onthaald en dat niet alleen omdat zij hier reeds zo vaak zijn geweest. Alhoewel zij immers voor hun eerste elpee (« Word salad ») van de critici nog een beetje krediet kregen omwille van een paar uitschieters, zat de flagrante Police-imitatie de meesten toch erg hoog.

Eén van de weinige interessante elpees die de jongste tijd op de markt worden gegooid is de tweede van de Engelse cult-groep Fischer-Z. Al werd de eerste (« Word Salad ») op de nodige superlatieven onthaald, toch heeft leider John Watts niet geaarzeld het met deze tweede (« Going deaf for a living ») over een totaal andere boeg te gooien. Van het nogal uitgebreide spectrum aan muzikale en thematische ideeën op hun eersteling heeft Watts nu geopteerd voor een vernauwing op beide vlakken.
Alhoewel Steve Skolnik op de plaat nog van de partij is, werd hij er met zijn orgel door Watts toch uitgewalst omdat hij (Watts dus) dichter bij de essentie van rock’n’roll wil gaan aanleunen. Dat heeft o.m. voor gevolg dat de groep lang niet meer zo afstandelijk klinkt dan vroeger het geval was. Een nog grotere populariteit zal wellicht dan ook hun deel worden.
Op het tekstuele vlak is « Going deaf for a living » een concept-elpee met als thema (zoals uit de titel al mag blijken) het leven van een groep op tour. Gelukkig wordt dit pas echt duidelijk in een nogal opgeblazen interview dat Watts’ platenfirma ter gelegenheid van de release verspreidt (en waarin we o.a. vernemen dat « The Worker » in België nummer één heeft gestaan op de single-hitparade en Word Salad zelfs achttien weken op de topplaats van de elpeelijst : ik zal dan juist niet thuis geweest zijn), bij het beluisteren van de plaat valt het echt niet op. Integendeel zelfs : een concept-elpee impliceert meestal ellenlange, vervelende teksten, terwijl deze van Fischer-Z juist erg kort zijn en volledig in functie van het ritme staan.
Voor deze “Going deaf for a living” werden als tegengif dan ook een paar elementen uit de hard-rockstijl overgenomen (cfr. de titel !). Het was te verwachten dat dit bij de aan hard-rock zo allergische collega’s niet in goede aarde zou vallen. Alhoewel wij die allergie delen, was voor ons “Going deaf” juist een goed gedoseerde elpee en kreeg ze in ons jaaroverzicht een dun laagje goud mee.
Alles bij elkaar kon men echter stellen dat de (lichte) stijlwijziging een slag in het water was. De derde elpee zou dus erg belangrijk worden. Ze is er nu, ze heet « Red skies over paradise » en ze is een complete doorslag van « Going deaf for a living ». Bijna nummer voor nummer kan men een vergelijking maken. Zelfde arrangementen, zelfde stembuigingen, zelfde thematiek.
Als we bijgevolg “Going deaf” een goede elpee vonden, dan kan natuurlijk « Red skies » niet echt tegenslaan. Maar anderzijds is het even duidelijk dat de groep op een dood spoor zit. Indien er voor de vierde elpee niet iets heel radicaals gebeurt, zit het er dik in dat men ze trouwens kan afschrijven. En, eerlijk gezegd, gezien de koppigheid waarmee leider John Watts zich in zijn concept vastbijt, zien we het eigenlijk niet meer zitten.
Wel jammer als men nagaat dat Watts, die geen dommerik is, in zijn songs thema’s aanboort als de « Cruise missiles » of « Multinationals bite ». Anderzijds is hij (typisch voor vele popmuzikanten) wel erg vaag, politiek totaal ongeschoold en bijgevolg overwegend pessimistisch (deze elpee kadert volledig binnen het fameuze « doemdenken »). Als voorbeelden kunnen we hiervoor de titelsong en « Battalions of strangers » aanhalen.
Nochtans is het niet daarom dat onze voorkeur uitgaat naar een redelijk eenvoudig liefdesliedje (« Marliese »). Wel omdat – zie onze inleiding — « Marliese » de blauwdruk is van het mooie « So long ».

Referentie
Ronny De Schepper, Van A tot Fischer-Z, De Rode Vaan nr.15 in 1981
Fischer-Z, Going deaf for a living, United Artists 1A062-82867
Fischer-Z, Red skies over paradise, Liberty 1A062-83100

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.