Tien jaar Masereelfonds, tien jaar Wereldwinkels, vorige week tien jaar De Barst nu ook tien jaar Vuile Mong en z’n Vieze Gasten. Zo te zien was 1971 een vruchtbaar jaar. Wat zou er daarentegen in 1991 te vieren vallen ? Het tienjarige overlijden van het fel overroepen punkverschijnsel misschien…

Op tien jaar kan er uit een hulpeloze baby een flink uit de kluiten gewassen knaap groeien en zo is het ook het geval met de Vieze Gasten. Het « levensverhaal » hebben wij hier reeds eerder uit de doeken gedaan en al staat het in het feestalbum dat bij deze heuglijke aangelegenheid bij Kritak verschijnt nog eens dermate in geuren en kleuren beschreven dat wij ook onze eigen studententijd nog eens de revue zagen passeren, toch gaan wij er daarom niet op terugkomen.
Alleen dus even die vergelijking verduidelijken : waar in het begin de Vieze Gasten eigenlijk als grap bedoeld waren, daar pakt men nu de zaken heel ernstig aan. Op het professionele vlak dan, want inhoudelijk valt er nog steeds veel af te lachen. Een trend waarover wij onze volledige goedkeuring kunnen uitspreken omdat een groep nu eenmaal uit de marginaliteit moet om politiek (en cultureel) belangrijk werk te leveren. Wij kunnen ons echter wel inbeelden dat Mongs vrienden van vroeger als gezworen anarchisten daar wel moeilijkheden zullen mee hebben. Wat dan weer niet wil zeggen dat Mong zelf geen anarchist meer zou zijn, zoals blijkt uit het interview dat het feestboek (van de hand van Eddy Bonte) afsluit en waaraan sommige kameraden zich wel zullen storen.
Wijzelf nemen de kritiek er echter met de glimlach bij en zijn eigenlijk wel erg tevreden met het fraai geïllustreerde werkje (250 fr.). Naast de geschiedenis van Mong en het interview, waarover we het dus al hadden staan er immers ook talrijke songteksten in (waarvan vele met de muziek) en vele anekdoten over mensen die van ver of nabij iets met de Vieze Gasten hebben te maken gehad.
Daarnaast wordt er door de jarige Wereldwinkels ook een langspeelplaat op de markt gebracht die een goede staalkaart is van wat de Vieze Gasten in hun tweede periode (de shows) hebben gebracht. Als men reeds in het bezit was van de (nu uitverkochte) Agitat-elpee dan heeft men meteen een compleet overzicht, want het « Apekot » dat daarop ten onrechte ontbrak, is hier in extremis aan toegevoegd, evenals het Mariannelied.
Maar ook op plaat zijn de Vieze Gasten de kinderschoenen ontgroeid. Als die eerste elpee inderdaad soms niet aan te horen is, dan valt op deze nieuwe elpee meteen de goede opname… van de instrumenten op. Wat echter wel inhoudt dat er met de zang (vooral de samenzang) nog steeds problemen zijn. Een oud zeer. Misschien is het daarom dat (spijtig genoeg!) de zangers niet op de hoes staan vermeld ?
Terug naar het instrumentale gedeelte dan maar. Fabien Audooren verdient zeker een complimentje voor zijn stevige arrangementen. Vooral Kernkoprock mag hier worden geciteerd, dat samen met Tralielied tot de hoogtepunten van de elpee behoort. Iets heel speciaals is natuurlijk de Tijlcollage, waarbij vooral het onverbiddelijke conférencier-talent van Mong (als Lamme Goedzak) opvalt.
Over de feestviering t.g.v. het tienjarige bestaan die wegens het overdonderende succes (het Casino van Gent was veel te klein) nog eens wordt overgedaan in Zomergem op 10 oktober laten we voorlopig nog niets meer los. Zorg er alleen maar voor dat je die dag in je agenda vrijhoudt (evenals de viering van tien jaar Masereelfonds op 29 augustus in Deinze, waar Mong natuurlijk ook van de partij is).
En ook het nieuwe programma van Mong (« Help, meisjes aan boord » voor de kinderen en « Alle hens aan dek » voor alle leeftijden) zullen wij traditiegetrouw pas met de première (25 april in Zomergem) voorstellen. Verklappen wij reeds één ding (omdat het niet op de persconferentie werd gezegd) : de liedjesteksten zijn van Marc Braet.

Referentie
Ronny De Schepper, Reeds tien jaar Vieze Gasten, De Rode Vaan nr.15 van 1981

Een gedachte over “Reeds tien jaar Vieze Gasten

  1. Goed dat hieraan aandacht besteed wordt. Formidabel dat deze groep nog steeds bestaat. Steeds bewondering gevoeld voor hun progressief theater in een sterke volkse toon.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.