Het is vandaag al 75 jaar geleden dat in Temse Albert Wilford is gestorven.

De familie Wilford heeft 140 jaar lang een stempel gedrukt op Temse. Stamvader William Wilford (1803-1868), Brits immigrant, Temsenaar vanaf 1828, begon als vlaskoopman. In 1835 startte hij een zeildoekfabriek, die pas in 1976 de deuren sloot.

Hij startte ook met de Wilfordboten (1857-1938), die goederen, passagiers en toeristen vervoerden tussen Temse en Antwerpen. Beide bedrijven werden nadien geleid door zijn zoon John en diens zoon Ernest. Politiek trad Albert Wilford op de voorgrond (burgemeester, voorzitter COO = voorloper OCMW). Pianist-componist-uitgever-muziekschooldirecteur Arthur Wilford genoot faam in de muziekwereld. Paul Wilford bouwde vanaf 1897 als één der eersten in ons land auto’s. Hij had z’n eigen vliegtuig en lag mee aan de basis dat de Internationale Vliegweek in 1912 in Temse plaatsvond. Andere familieleden speelden op meerdere domeinen een rol van betekenis, vooral ook in het verenigingsleven. De familie werd uitgeroepen tot Temsenaar van de 20ste eeuw op het vlak van toerisme. Mary Wilford, achterachterkleinkind van William, publiceerde de genealogie van de familie, Walter Jansegers schreef er een boek over.

Luc De Ryck

Op de foto: Albert Wilford, die later burgemeester werd, in een Wilford rond 1905.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.